Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

ΠΡΟΤΥΠΟ :”ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ”


Σκοπός αυτού του ιδιωτικού προτύπου είναι η καθιέρωση συστήματος επιλογής και  ελέγχου των προμηθευτών αγροτικών προϊόντων της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ που δραστηριοποιείται στη διαχείριση προϊόντων για κοινωνικούς σκοπούς αλληλέγγυου οικονομίας , υπό όρους που σέβονται και προάγουν την διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών, την ποιότητα των Αγροτικών προϊόντων , το εργασιακό περιβάλλον των παραγωγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συμμορφούμενες προς το παρόν πρότυπο, όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης , συσκευασίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων οι οποίες αποτελούν τους προμηθευτές των μελών και συνεργατών της ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ , οδηγούνται στο να εφαρμόσουν πολιτική ποιότητας και να θέσουν συγκεκριμένους στόχους , λαμβάνοντας υπ’όψιν τις νομικές απαιτήσεις , τις ισχύουσες προδιαγραφές για τα αγροτικά προϊόντα καθώς και τις πληροφορίες για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι στόχοι του προτύπου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι :

  1. Η ενίσχυση της ταυτότητας των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και της θέσης τους στις αγορές μέσω του εφοδιασμού τους με σημάνσεις αναγνωρίσιμης ποιότητας.
  2. Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  3. Η ενίσχυση της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η προστασία της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
  4. Η προστασία του Έλληνα καταναλωτή από προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας με προσφορά πιστοποιημένων προϊόντων που πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  5. Η βελτίωση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού μέσω καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των αγροτικών επιχειρήσεων – εκμεταλλεύσεων.
  6. Η προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή υπεύθυνης περιβαλλοντικής γεωργίας φιλικής προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

Διενεργούνται επιθεωρήσεις 2ου μέρους με την χρήση ερωτηματολογίου στις επιχειρηματικές και παραγωγικές λειτουργίες σε κάθε προμηθευτή. Οι επιθεωρήσεις εξετάζουν την υπάρχουσα τεκμηρίωση, τα υπάρχοντα αρχεία εφαρμογής καθώς και την επιχειρηματική πρακτική, όπως αυτή εφαρμόζεται καθημερινά. Οι επιθεωρήσεις γίνονται από εταιρεία παροχής υπηρεσιών ελέγχου έπειτα από γραπτή εντολή της ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ.

Ο έλεγχος στοχεύει στη διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης της επιχειρηματικής και παραγωγικής λειτουργίας του κάθε προμηθευτή με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ  ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό Προδιαγραφών του.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μία φορά ανά έτος. Μετά την πραγματοποίηση του ελέγχου, η ομάδα επιθεώρησης συμπληρώνει το Πρακτικό Επιθεώρησης , το πρωτότυπο αρχειοθετείται στην έδρα της ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ  και το αντίγραφο αρχειοθετείται μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα τεκμηρίωσης στην έδρα του προμηθευτή.

Μη συμμόρφωση ή απόκλιση στα κρίσιμα σημεία ελέγχου επιφέρουν ως κυρώσεις , την έγγραφη προειδοποίηση, την αναστολή ή την ακύρωση της προμήθειας αγροτικών προϊόντων στην ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ.

ΔΟΜΗ ΤΗΣ « ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ»

Η ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι ένα πρότυπο πιστοποίησης Ορθής Γεωργικής Πρακτικής το οποίο ρυθμίζεται και νομικά αντιπροσωπεύεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ εγκρίνει τη χρήση  του λογότυπου « ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ» από τους προμηθευτές των μελών και συνεργατών της , οι οποίοι έχουν ελεγχθεί, πιστοποιηθεί και τους έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό ορθής γεωργικής πρακτικής « ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ». Οι προμηθευτές της ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ  οφείλουν σε κάθε εμπορική συσκευασία των πιστοποιημένων προϊόντων τους να τοποθετούν σε εμφανές σημείο την κάρτα  πιστοποίησης « ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ» που περιλαμβάνει τον κωδικό πιστοποίησής τους , το ονοματεπώνυμό τους και τον κωδικό του αγροτεμαχίου από τον οποίο έχει συγκομισθεί το προϊόν τους.

Παντελής Ρίτσος
Γεωπόνος

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: