Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Ευ Πράττειν


Η διασφάλιση της επάρκειας, της ποιότητας και της υγιεινής στη διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας για την ίδια την επιβίωσή μας.

Η γεωπονική επιστήμη έχει συμβάλλει καθοριστικά στο γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού . Επίσης έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία συστημάτων ελέγχου της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής, τόσο στον τομέα των εισροών όπως τα λιπάσματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα συστήματα άρδευσης, όσο και για τα παραγώμενα προϊόντα, μέσω διεθνών προτύπων ποιότητας διασφαλίζοντας έτσι το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή.

Οι ελλείψεις τροφίμων που παρατηρούνται κατά περιόδους στον ανεπτυγμένο κόσμο και σχεδόν κατά κανόνα στον υπό ανάπτυξη κόσμο είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των προϊόντων διατροφής μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς παραγώγων αυτών των προϊόντων.

Τα διατροφικά σκάνδαλα που εμφανίζονται στον κόσμο είναι αποτέλεσμα αφενός της μη τήρησης βασικών αρχών ορθής γεωργικής πρακτικής από τους παραγωγούς και αφετέρου εμπορικών πρακτικών που αποφεύγουν την εφαρμογή συστημάτων επιλογής και ελέγχου των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που διοχετεύονται στην αγορά.

Τα διατροφικά σκάνδαλα και οι ελλείψεις τροφίμων έχουν δημιουργήσει το υπόβαθρο για την δημιουργία, την επέκταση και τέλος την επιβολή συστημάτων και πρακτικών ολοκληρωτικού ελέγχου σε όλη την διατροφική αλυσίδα από το νερό άρδευσης και το σπόρο έως το πιάτο του καταναλωτή, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή.

Το πρότυπο ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ απευθύνεται στους παραγωγούς και στους φορείς εκείνους που επιδιώκουν την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και τους καταναλωτές που απαιτούν την πλήρη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής τους , αναζητώντας την ενναλακτική διέξοδο από την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωτικού ελέγχου στη διατροφική τους αλυσίδα.
Το πρότυπο σχεδιάστηκε για την διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων που προμηθεύονται τα μέλη και οι συνεργάτες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας .

ΕΥ ΠΡΑΤΤΕΙΝ , αλλά απευθύνεται επίσης σε όσους δραστηριοποιούνται στην Αλληλέγγυο Οικονομία, στη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, ποικιλιών και μεθόδων αγροτικής παραγωγής και σε όλους όσους επιδιώκουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της επιλογής στη διατροφή τους.

Στο facebook

Advertisements

Single Post Navigation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: