Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Αναβιώνει το δίκκοκο σιτάρι


Μιχαηλίδης Δημήτρης

Την επαναφορά μιας καλλιέργειας που για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα επιχειρεί η πρωτοβουλία του Δαμιανού Παχόπουλου για τους σπόρους δίκκοκου σιταριού.

Στο αγρόκτημα koukos Inn, στον Κούκο Πιερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση καλλιεργητών και πιθανών ενδιαφερομένων για απόκτηση (κατανάλωση ή καλλιέργεια) σπόρων Δίκοκκου Σιταριού (Triticum Dicoccum).

Η συνεχώς ανερχόμενη στην Ελλάδα αγορά Δίκοκκου Σιταριού προσανατολίσθηκε σε πρωτότυπες επιλογές μεταξύ των οποίων ακουστήκαν για προαγορά πιστοποιημένου Δίκοκκου σιταριού βιολογικής καλλιέργειας για την σοδειά Ιουνίου 2013, σε σακιά:

Τιμή 1,45€/κιλό (προκαταβολή 0,70 €/κιλό και το υπόλοιπο κατά την παραλαβή τον Ιούνιο 2013) και παραλαβή όπως θα το βγάλει η αλωνιστική μηχανή στο χωράφι

Τιμή 1,75€/κιλό (προκαταβολή 0,70 €/κιλό), καθαρισμένο (τριόρισμα) από ξένους σπόρους και τυχόν άχυρα ή άγανα, αλλά με τον φλοιό του κόκκου.

Τιμή 310€/στρέμμα της υπάρχουσας επισκέψιμης βιολογικής καλλιέργειας, με παρουσία κατά το αλώνισμα και άμεση παραλαβή αναλογούσης ποσότητας από την αλωνιστική μηχανή.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις σπαρμένες εκτάσεις στο επισκέψιμο αγρόκτημα Koukos Inn με τις καλλιεργημένες με πιστοποιημένο σπόρο Δίκοκου σιταριού και να διαπιστώσουν την ανάπτυξη των σιταριών.

Οι επιθυμούντες να καλλιεργήσουν πιστοποιημένο σπόρο σποράς δίκοκκου σιταριού (Triticum Dicoccum) μπορούν να το επιτύχουν για μερικές μέρες ακόμα επικοινωνώντας με τον κ Δαμιανό Παχόπουλο (τηλ.: 2351083200, κιν 6947185166, e-mail: damianos@koukosinn.gr). Το κόστος πιστοποιημένου σπόρου σποράς είναι 2€/κιλό (όλες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ).

Όσοι καλλιεργούν ήδη δίκοκκο σιτάρι, ή/& θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό, ή απλά θέλουν κάποια ποσότητα δίκοκκου σιταριού, προσκαλούνται το Σάββατο, 9 Μαρ 2013, το πρωί, στο αγρόκτημα Koukos Inn, στο χωριό Κούκος, Κατερίνης για τον καλύτερο συντονισμό, ενώ προετοιμάζεται δραστηριότητα για τον αλωνισμό τον Ιουν 2013, όπως και πέρυσι, με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Όπως αναγράφεται στο http://dicoccum-dikoko.blogspot.gr, το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel). Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά το δίκοκκο, και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητο λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:

 • Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
 • Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
 • Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.
 • Η Λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν συντείνει στο φράξιμο των αρτηριών, διότι έχει πολύ λίγη γλουτένη.
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Οι ενδιαφερόμενοι για την προώθηση της εμπορίας του δίκοκκου σιταριού προτάθηκε να συναντηθούν μέσα στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C, περίπτερο 8), το Σάββατο, 9 Φεβ 2013, στις 10.00, Δ. Παχόπουλος, 6947185166.

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

3 thoughts on “Αναβιώνει το δίκκοκο σιτάρι

 1. Ὁ/ἡ D.Markopoulos εἶπε στὶς :

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ 22 – 1 -2013
  ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  ΚΕΠΠΥΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 140
  Ισαύρων 2
  ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΚ 60100 Προς
  Πληρ. Δ.Μαρκόπουλος
  2351037111 Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
   2351037173 Π.Ε. Πιερίας
  e-mail:keppyelkaterinhs@gmail.com Κατερίνη

  Θέμα : “Ανακοίνωση”.

  Το ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης μετά από σχετικές πληροφορίες από κινήσεις που γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το δίκοκκο σιτάρι, σας γνωστοποιεί τα παρακάτω:
  1) Το Δίκοκκο σιτάρι, διαφορετικά «Ζέα» ή «Ζειά», αποτελεί μια ποικιλία σιταριού η οποία καλλιεργείτο στην Ελλάδα σε κάποια κλίμακα αλλά μετά το 1932 έπαυσε να καλλιεργείται οριστικά.
  2) Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών αλλά ούτε και στον Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών και έτσι δεν μπορεί να υπάρχει πιστοποίηση σπόρου στην συγκεκριμένη ποικιλία.
  3) Σε περίπτωση που έχει γίνει παραγωγή και πιστοποίηση σπόρου σε τρίτες χώρες μπορεί να γίνει εισαγωγή του σπόρου αυτού από επιχείρηση η οποία οφείλει όμως, να κάνει αναγγελία έναρξης δραστηριότητας με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά στο ΥπΑΑκΤ Διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής και μετά από τη σχετική έγκριση και σχετική άδεια εισαγωγής να προβεί σε εισαγωγή και διάθεση του σπόρου ο οποίος θα πρέπει να είναι σεσημασμένος με τα κατάλληλα στοιχεία.
  4) Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση έχει στη διάθεσή της σπόρο και θέλει να προχωρήσει στην πιστοποίησή του, η σχετική διαδικασία διαρκεί πάνω από πέντε έτη τουλάχιστον.
  Για κάθε σχετική πληροφορία παρακαλούμε να απευθύνεστε στο ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης.

  Ο Προϊστάμενος

  Δ.Μαρκόπουλος

  • Ὁ/ἡ ΝΙΚΟΣ εἶπε στὶς :

   Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας και άρα πολίτης αυτού του υπανάπτυκτου κράτους, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται κάπου στην κεντρική Αφρική… ΠΕΝΤΕ χρόνια για να πιστοποιήσετε τι, ρε καραγκιόζηδες? Το δημητριακό που έτρωγαν οι πολεμιστές του Μεγαλέξαντρου? Ούστ…

  • Ὁ/ἡ ΙΑΠΕΤΟΣ εἶπε στὶς :

   Σαν δε ντρέπεστε, υφαρπάξατε ουσιαστικά το έγγραφο του ανθρώπου και αναγκάσθηκε να κάνει διόρθωση άρον-άρον με τις σαχλαμάρες σας.
   ΙΔΟΥ λοιπόν , όποιος ψάχνει βρίσκει, γγιατί δεν ήταν δυνατόν επιστήμονες άνθρωποι να σας σιγοντάρουν στις συνωμοσιολογίες σας. Πουθενά η ζέα, πουθενά η ζειά στη διόρθωση. Ευγε του ανθρώπου, τού επιστήμονα, τού κρατικού λειτουργού! Και πάλι καλά που δεν σας έτρεξε, είναι μικρή η πόλη μας κύριοι καί Κύριε!

   Πληρ. Δ.Μαρκόπουλος 252351037111 * 2351037173

   Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Π.Ε. Πιερίας
   Κατερίνη
   ΚΑΤΕΡΙΝΗ 21 -3 -2013
   ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 633

   Θέμα : “Ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης με αριθμό πρωτ. 140/22-1-2013”.
   Το ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης για το δίκοκκο σιτάρι, και μετά από προσεκτικότερη έρευνα του θέματος ,σας γνωστοποιεί τα παρακάτω:
   1) Ο Δίκοκκος σίτος, σήμερα έχει πολύ μικρή σημασία. Σε προϊστορικούς όμως χρόνους καθώς επίσης και στις αρχές των ιστορικών χρόνων, η σημασία του ήταν πολύ μεγάλη. Στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής ήταν το κυριότερο καλλιεργούμενο είδος. Σήμερα η καλλιέργεια του δίκοκκου σίτου περιορίζεται στο Ιράν, Αβησσυνία, Πακιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία και σε πολύ μικρή έκταση σε μερικές παραμεσόγειες χώρες.
   2) Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών αλλά ούτε και στον Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών και έτσι δεν μπορεί να υπάρχει πιστοποίηση σπόρου στο συγκεκριμένο είδος.
   3) Σε περίπτωση που έχει γίνει παραγωγή και πιστοποίηση σπόρου σε τρίτες χώρες μπορεί να γίνει εισαγωγή του σπόρου αυτού από επιχείρηση η οποία οφείλει όμως, να κάνει αναγγελία έναρξης δραστηριότητας με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά στο ΥΠ.Α.Α.Τ. Διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής και μετά από τη σχετική έγκριση και σχετική άδεια εισαγωγής να προβεί σε εισαγωγή και διάθεση του σπόρου ο οποίος θα πρέπει να είναι σεσημασμένος με τα κατάλληλα στοιχεία.
   4) Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση έχει στη διάθεσή της σπόρο και θέλει να προχωρήσει στην πιστοποίησή του, η σχετική διαδικασία έχει αρκετή χρονική διάρκεια.
   Για κάθε σχετική πληροφορία παρακαλούμε να απευθύνεστε στο ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης.

   Δ.Μαρκόπουλος

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: