Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Γαλάζιος χρυσός: Παγκόσμιοι Πόλεμοι για το νερό [Nτοκυμαντέρ]


Η ταινία Γαλάζιος χρυσός: Παγκόσμιοι Πόλεμοι για το νερό είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2008 σε σκηνοθεσία Sam Bozzo, βασισμένο στο βιβλίο «Γαλάζιος Χρυσός: Το δικαίωμα να σταματήσει η εταιρική κλοπή του νερού του πλανήτη» των Maude Barlow και Tony Clarke. Έχει παραχθεί από τους Mark Achbar (Corporation) και Si Litvinoff (Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη), και αφηγητής είναι ο Malcolm McDowell.

Η ταινία Blue Gold: World Water Wars εξετάζει τις περιβαλλοντικές και πολιτικές επιπτώσεις της φθίνουσας τάσης της ποσότητας του νερού του πλανήτη, και υποθέτει ότι οι πόλεμοι στο μέλλον θα αφορούν τον πολύτιμο αυτόν πόρο.. Η ταινία αναδεικνύει επίσης μερικές ιστορίες επιτυχίας των ακτιβιστών του νερού σε όλο τον κόσμο παρέχοντας ένα ισχυρό επιχειίρημα για κοινοτική δράση. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία όπως το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βανκούβερ «Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογία Τώρα!» βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Newport Beach Film Festival κ.α.

Περίληψη:

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ρυπαίνουμε, εκτρέπουμε, αντλούμε, και σπαταλάμε την περιορισμένη μας ποσοτητα του γλυκού νερού σε εκθετικό βαθμό καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και η τεχνολογία αναπτύσσεται. Η ανεξέλεγκτη υπερανάπτυξη της γεωργίας, της στέγασης και της βιομηχανίας αυξάνουν τις απαιτήσεις για καθαρό νερό και πέρα από το πεπερασμένο της ποσότητας που αναπληρώνεται , με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της γης.

Εταιρικοί γίγαντες αναγκάζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να ιδιωτικοποιήσουν την παροχή νερού τους για κέρδος. Wall Street αφαλάτωσης στόχο των επενδυτών και των συστημάτων μαζικής εξαγωγή χύμα νερό. Οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το νερό για την οικονομική και πολιτικό κέρδος. Στρατιωτική έλεγχο του νερού και αναδύεται μια νέα γεω-πολιτικό χάρτη και τις μορφές εξουσίας, θέτοντας τις βάσεις για τον κόσμο πολέμους για το νερό.

Ακολουθούμε πολλά σε όλο τον κόσμο παραδείγματα ανθρώπων που αγωνίζονται για το θεμελιώδες δικαίωμά τους στο νερό, από τις δικαστικές υποθέσεις με βίαιες επαναστάσεις για τις συμβάσεις του ΟΗΕ, με το αναθεωρημένο σύνταγμα στις τοπικές διαμαρτυρίες σε σχολεία βαθμού. Όπως Maude Barlow διακηρύσσει, «Αυτή είναι η δική μας επανάσταση, αυτό είναι δικός μας πόλεμος». Μια γραμμή διασχίζει το νερό γίνεται εμπόρευμα. Θα έχουμε επιβιώσει;

 

Advertisements

Single Post Navigation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: