Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Κομπούχα, μαγικό ελιξήριο


Η κομπούχα είναι ένα ενδιαφέρον όξινο και αφρώδες ποτό με ελάχιστο αλκοόλ (0.5-1%). Πρόκειται για ένα γλυκό τσάι που έχει υποστεί ζύμωση από μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μυκήτων. Στο τελικό ποτό η ζάχαρη έχει σχεδόν καταναλωθεί από τους μικροοργανισμούς και τα αρώματα που αναπτύσσονται κάνουν τη γεύση πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτή του τσαγιού. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή να γίνει δεύτερη ζύμωση με φρέσκα ή ξερά φρούτα ή αρωματικά όπως το τζίντερ.

Η φωτό από το http://www.thehealthyhomeeconomist.com/

Υλικά και εξοπλισμός για 3 λίτρα

2 γυάλινα βάζα χωρητικότητας 3 λίτρων το καθένα ή 6 χωρητικότητας 1 λίτρου
καλύματα για τα βάζα: απλό βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης ή χαρτί κουζίνας
λαστιχάκια για να στερεωθούν τα καλύματα στα βάζα

2 κομπούχες διαμέτρου 15 εκατοστών ή περισσότερες μικρότερες (χρειάζεται μία για κάθε βάζο)

400 ml έτοιμο ποτό κομπούχα (ως ρυθμιστής οξύτητας) χωρίς άρωμα

3 λίτρα νερό καθαρό, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο

300 γρ. ζάχαρη

4 κουταλάκια του γλυκού μαύρο τσάι ή 4 φακελάκια μαύρο τσάι

Προσοχή: Η κομπούχα είναι πολύ ευαίσθητη στα χημικά, (απολυμαντικά, απορρυπαντικά) και στα μέταλλα. Επίσης είναι ευαισθητη στις μολύνσεις. Κρατήστε όλα τα σκεύη καθαρά, ξεβγάζοντάς τα με βραστό νερό για να φύγουν τα υπολείμματα απορρυπαντικών και αποφύγετε τα μεταλλικά σκεύη εκτός από το ανοξείδωτο ατσάλι που είναι ασφαλές για το βράσιμο του νερού.

1. Βάζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για να βράσει

2. Μόλις βράσει προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί

3. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τσάι σε θήκη ή στα φακελάκια. Περιμένετε 15-20 λεπτά.

4. Στραγγίζετε το τσάι και το μοιράζετε στα βάζα.

5. Αφήνετε να κρυώσει αρκετές ώρες, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία χώρου.

6. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία χώρου, προσθέτετε ποτό κομπούχα σε κάθε βάζο σε ποσοστό 10%. Δηλαδή για κάθε λίτρο προσθέτετε 100 ml ποτό κομπούχα.

7. Σε κάθε βάζο τοποθετείτε μια αποικία κομπούχα

8. Σκεπάζετε με το ύφασμα ή το χαρτί κουζίνας και το στερεώνεται με ένα λαστιχάκι.

9. Τοποθετείτε τα βάζα σε κάποια ήσυχη γωνιά, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τα αφήνετε ακίνητα για 8-16 ημέρες. Τα βάζα είναι καλό να μην κουνηθούν όσο γίνεται η ζύμωση.

Η ζύμωση γίνεται πιο γρήγορα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Το καλοκαίρι χρειάζονται συνήθως 8 ημέρες. Το χειμώνα περισσότερες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δοκιμάσουμε την κομπούχα, βυθίζουμε ένα καλαμάκι, φράσουμε το πάνω άνοιγμα και το απομακρύνουμε. Το αδειάζουμε σε ένα ποτήρι και το δοκιμάζουμε. Η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί όταν η κομπούχα έχει ελάχιστη ή καθόλου γλυκιά γεύση.

H φωτό από το  http://brutalimentation.canalblog.com

Πηγή http://tastelab3.wordpress.com/

Advertisements

Single Post Navigation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: