Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Φτιάξε Σπαθόλαδο


Το Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο είναι πολυετής πόα, ένα όμορφο δυνατό φυτό που αναγνωρίζεται εύκολα από τα κατακίτρινα άνθη του με τα μικρά καφέ στίγματα γύρω από κάθε πέταλο. Του έχουν αποδοθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων, είναι το Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, και είναι πάρα πολύ εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας ώστε να υπάρχει πάντα στο φαρμακείο μας, ή και να το δωρίσουμε.

Τα άνθη του βοτάνου, που βρίσκονται σε ξερά ηλιόλουστα χωράφια, συλλέγονται αρχές καλοκαιριού. Προτιμάμε να συλλέγουμε μόνοι μας αυτοφυή βότανα αντί να αγοράζουμε καλλιεργημένα, γιατί δεν έχουν την ίδια δύναμη. Συλλέγουμε σε καιρό ζεστό και ξηρό, πρωί, τις ανθισμένες κορυφές του φυτού. Τα άνθη βάφουν οπότε ίσως τα χέρια να χρειαστούν προστασία. Τα άνθη δεν θα πρέπει να έχουν καμία υγρασία, γι αυτό δεν θα τα πλύνουμε.

Ρίχνουμε σ’ ένα βάζο τις κορυφές λίγο πάνω από την μέση και συμπληρώνουμε με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε για σαράντα  μέρες, γυρίζοντας το βάζο από την άλλη πλευρά μια φορά την ημέρα.

Όταν περάσουν οι ημέρες, ανοίγουμε το βάζο και σουρώνουμε το λάδι, που θα έχει πάρει ένα κατακόκκινο χρώμα. Πιέζουμε τα άνθη ώστε να βγάλουν όλο το λάδι. Φυλάμε το λάδι σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.

Μια κουταλιά της σούπας κάθε πρωί θα ανακουφίσει τις στομαχικές ενοχλήσεις, τις κολίτιδες, θα βελτιώσει τη διάθεση, θα καταπολεμήσει την αϋπνία. Δυο τρία κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, είναι αρκετά για επάλειψη ή ελαφριά εντριβή για κάθε είδους φλεγμονές, εγκαύματα, χτυπήματα, εκδορές και μυϊκούς πόνους. Καλό είναι αν έχουμε κάνει μασάζ ή εντριβή με σπαθόλαδο να αποφεύγουμε τον ήλιο με ακάλυπτο δέρμα.

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Φτιάξε Σπαθόλαδο

  1. Ὁ/ἡ greekteacher εἶπε στὶς :

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ sholio.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: