Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Άνηθος


Ο Άνηθος (επιστ.: Άνηθον το βαρύοσμον, Anethum graveolens) είναι φυτό της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae) (συν. Σκιαδοφόρων (Umbelliferae)). Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών και της νότιας Ρωσίας.

Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα φύλλα του πτερωτά νηματοειδή.

Ο άνηθος ήταν γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα με τις ονομασίες άνηθον και άνησον. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία ανηθίτης οίνος.

Ακόμα, στεφάνωναν τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και αλλού.

Το χαρακτηριστικό του άρωμα μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων φαγητών, ενώ μπορεί να διατηρηθεί και αποξηραμένος.

Στη φαρμακευτική η δράση του θεωρείται ευεργετική κατά διαφόρων κολικών, ενώ χρησιμοποιείται και ως διουρητικό και τονωτικό.

Καλλιεργείται σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Ινδία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή άνηθου. Ακολουθούν η Κίνα, το Μεξικό και η Ισπανία.

Πηγή

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον άνηθο;

Το όνομά του αναφέρεται στη Βίβλο και σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τον θεωρούσαν σημάδι υγείας και ευεξίας. Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια, και το όνομά του προέρχεται από την αρχαία νορβηγική λέξη που σήμαινε «γαληνεύω», διότι χρησιμοποιούταν για να νανουρίζει τα βρέφη και να ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές.

Τι προσφέρει στον οργανισμό μου;

Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου.

Τι μέρος της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας καλύπτει η κατανάλωσή του;

1 κ.σ. σπόρων άνηθου προσδίδουν 10% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο, περίπου 13% των αναγκών σε σίδηρο στους άντρες και 6% στις γυναίκες, και 5% των αναγκών σε μαγγάνιο.

Πώς βοηθά ο άνηθος στη βελτίωση της υγείας μου;

Ο άνηθος οφείλει τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία κυρίως σε δύο είδη συστατικών που περιέχει: τα μονοτερπένια, όπως καρυόνη, λεμονίνη, ανηθοφουράνιο, και τα φλαβονοειδή, όπως κεμπφερόλη και βιξενίνη. Έχει δειχθεί ότι τα μονοτερπένια ενεργοποιούν ένα ένζυμο στον οργανισμό, το οποίο προάγει την ένωση ενός αντιοξειδωτικού μορίου (της γλουταθειόνης) σε μόρια που θα προκαλούσαν βλάβες στο σώμα. Η δραστικότητα που παρουσιάζουν τα αιθέρια έλαια του άνηθου τον κατατάσσουν στα χημειοθεραπευτικά τρόφιμα, όπως και το μαϊντανό, εστιάζοντας κυρίως στην εξουδετέρωση συγκεκριμένων ειδών καρκινογόνων, όπως τα βενζοπυρένια που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και στον καπνό που παράγεται από το ψήσιμο στα κάρβουνα ή την αποτέφρωση των σκουπιδιών.

Τα αιθέρια έλαια του άνηθου έχουν μελετηθεί και ως προς τις βακτηριοστατικές τους ιδιότητες. Όπως συμβαίνει και με το σκόρδο, ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Πέρα από αυτά, ο άνηθος θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, για αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ημερήσια πρόσληψη αυτού του συστατικού, ειδικά στα άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο να ενισχύσουν άλλες πηγές ασβεστίου. Το ασβέστιο έχει πολλούς ρυθμιστικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο γνωστό τη διατήρηση της οστικής μάζας.

Πώς διατηρείται ο άνηθος;

Ο φρέσκος άνηθος πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή τυλιγμένος σε νωπό χαρτί ή με το κοτσάνι του μέσα σε νερό. Ως ευαίσθητος, όμως, θα παραμείνει φρέσκος για δυο-τρεις μέρες.

Δοκιμάστε να τον καταψύξετε είτε ολόκληρο είτε ψιλοκομμένο σε αεροστεγή δοχεία.

Ο αποξηραμένος άνηθος θα πρέπει να αποθηκεύεται σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος, όπου και διατηρείται για περίπου έξι μήνες.

Κατά το μαγείρεμα, προσθέστε τον στο τέλος, διότι ο βρασμός τον καταστρέφει.

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: