Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Το ψωμί και πώς το καταντήσαμε…


Περιοδικό: Υγεία για όλους
τεύχος 37, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2002: σ. 66-67
Το ψωμί και πώς το κατάντησαν: Κοκτέιλ χημικών ουσιών και χωρίς θρεπτική αξία

Το ψωμί είναι μία παραδοσιακή τροφή που όλοι αγαπούμε, γιατί την απολαμβάνουμε από την παιδική μας ήδη ηλικία.

Όταν ζύμωνε τα παλιά τα χρόνια η μάνα μας και έψηνε στο φούρνο του σπιτιού το ψωμί, ένα απίθανο άρωμα του φρέσκου ψωμιού, ξεχύνονταν σε ολόκληρη τη γειτονιά.

Το σιτάρι και το ψωμί υπήρξε μέρος του διαιτολογίου των Ευρωπαίων και Βορειοαμερικανών για εκατοντάδες χρόνια. Αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη μαζική παραγωγή τροφών, με τα σούπερ μάρκετ κ.λπ., η ποσότητα ψωμιού και προϊόντων από σιτάρι έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Το ψωμί, ωστόσο, που τρώμε σήμερα μοιάζει ελάχιστα με το ψωμί που έφτιαχναν οι μανάδε μας, όσοι είμαστε μεγάλοι στην ηλικία και οι γιαγιάδες μας.

Η ποσότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στους αγρούς που καλλιεργείται το σιτάρι έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμη και προτού πάρουν το σιτάρι από τους αγρούς, το υποβάλλουν σε ραντισμούς με υψηλές δόσεις εντομοκτόνων, μυκητοκόντων και ανάλογων χημικών ουσιών.

Το σιτάρι στις ημέρες μας υποβάλλεται σε μία απίθανη σειρά επεξεργασιών προτού χρησιμοποιηθεί στα διάφορα προϊόντα που αγοράζουμε. Το φύτρο το μέρος του κόκκου του σιταριού που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β  απομακρύνεται, επειδή ταγγίζει πολύ γρήγορα και επομένως θα χαλούσε το αλεύρι. Τα πίτουρα, το ινώδες μέρος του σίτου, απομακρύνεται επίσης στη διάρκεια των διαδικασιών του αλέσματος, επειδή η πλειονότητα των προϊόντων από σιτάρι που καταναλώνουμε γίνονται από άσπρο αλεύρι.

Πενήντα χρόνια πριν, το αλεύρι του σιταριού, όπως το κρασί, αποθηκευόταν για μήνες και του δινόταν η ευκαιρία να παλιώσει για να βελτιωθεί η γεύση του. Στις ημέρες μας, για να γλιτώσουν το κόστος της αποθήκευσης και χρόνο, οι βιομήχανοι αλεύρων, χρησιμοποιούν χημικούς οξειδωτικούς παράγοντες, όπως είναι το βρωμιούχο κάλιο για να παλιώσει το σιτάρι τεχνητά εντός 48 ωρών. Έπειτα, το φυσικό κίτρινο χρώμα του αλευριού λευκαίνεται με χημικές ουσίες, όπως είναι το βενζόλιο του υπεροξειδίου, που το κάνουν λευκό, επειδή το χρώμα αυτό θεωρείται πιο ελκυστικό και ωραίο οπτικά.

Επειδή ο λευκαντικός παράγοντας χρειάζεται να εξουδετερωθεί, και μία ακόμη χημική ουσία (όπως είναι το ανθρακικό ασβέστιο ή κιμωλία) προστίθεται. Τελικά, διάφορα χημικά συντηρητικά και βελτιωτικά προστίθεται για να βοηθήσουν να βελτιωθεί η υφή του αλευριού.

Ώσπου να φτάσουν τα προϊόντα του σιταριού στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το σιτάρι έχει εντελών μεταμορφωθεί.

Δεν έχει πλέον καμία σχεδόν σχέση με το αρχικό προϊόν. Οι περισσότερες βιταμίνες και τα μέταλλα που ήταν παρόντα αρχικών έχουν χαθεί στη διάρκεια της άλεσης και στη διαδικασία της παραγωγής του άσπρου αλευριού.

Για να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές αφαιρέσεις των θρεπτικών στοιχείων, οι αλευροβιομηχανίες προσθέτουν κάποιες συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα. Επομένως, η ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων που τα λαμβάνουμε από τα προϊόντα του σιταριού (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, πίτες κ.λπ) είναι πολύ μικρή και σε συνδυασμό με τις προσθήκες χημικών ουσιών, καθιστούν τα ποιούντα αυτά βλαπτικά για την υγεία. Όσο λιγότερα από τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιείται στη διατροφή σας, τόσο καλύτερο για την υγεία σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθεύεστε συχνά ψωμί ολικής αλέσεως από καταστήματα υγιεινών τροφών. Στο ψυγείο μπορεί να το διατηρήσετε για κάμποσες μέρες και στην κατάψυξη για πολύ περισσότερες ημέρες.

Το καλύτερο ψωμί που έχω φάει τα τελευταία χρόνια, μου το στέλνει κατά καιρούς η καλή μου φίλη Ματίνα Τσάπα, ένας σπάνιος άνθρωπος. Το φτιάχνει μόνη της με προζύμι από αλεύρι ολικής αλέσεως, που προέρχεται από σιτάρι που παράγεται στο δικό της κτήμα στη Λαμία.

Το καλύτερο ψωμί που μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην αγορά το φτιάχνει με πολλή ζήλο, κέφι, γνώση και αφοσίωση ο αρτοποιός Δημήτρης Κότσαρης και το πουλά στο φούρνο του στο Παγκράτι, οδός Πρατίνου 13, τηλ.:010.7251941 και στο πρατήριο του κοντά στην Πλατεία Συντάγματος και κοντά στη Μητρόπολη, στην οδό Πετράκη 24 τηλ:010.3245162.

Όταν δοκιμάσετε το φρέσκο ψωμί του Κότσαρη (χωρις αλάτι, ψημένο, χωρίς σπορέλαια και μαργαρίνες κ.λπ.), δεν θα ξέλετε πια να φάτε άλλο ψωμί. Νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό. Καλή σας όρεξη.

Το ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων που χάνουμε όταν το αλεύρι ολικής αλέσεως ραφινάρεται και γίνεται λευκό αλεύρι:

Πρωτεΐνες: 25%
Ίνες: 95%
Ασβέστιο: 56%
Σίδηρος: 84%
Φώσφορος: 69%
Κάλιο: 74%
Ψευδάργυρος: 76%
Χαλκός: 62%
Μαγγάνιο: 82%
Σελήνιο: 52%
Θιαμίνη (βιταμίνη Β-1): 73%
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2): 81%
Νιασίνη (βιταμίνη Β-3): 80%
Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β-5): 56%
Βιταμίνη Β-6: 87%
Φολικό οξύ: 59%
Βιταμίνη Ε: 95%

Από τα 25 θρεπτικά στοιχεία, τα οποία απομακρύνονται όταν το αλεύρι ολικήςάλεσης ραφινάρεται στους αλευρόμυλους και γίνεται άσπρο αλεύρι, ένας μικρός αριθμός θρεπτικών στοιχείων αντικαθίσταται με χημικές ουσίες.

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Το ψωμί και πώς το καταντήσαμε…

  1. Ὁ/ἡ ΕΛΕΝΗ εἶπε στὶς :

    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ..ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΣΠΕΙΡΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ.ΑΛΕΘΩ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ..ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΛΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΛΕΘΕΤΑΙ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΛΟΙΟ ΤΟΥ -ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΛΕΥΡΙ-ΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ‘ΣΥΝΧΡΟΝΟΥΣ’ ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΣ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΛΕΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΙΤΟΥΡΟΥ.ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΛΙΚΗΣ. ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ‘ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟ’ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΖΕΣΤΟ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ!ΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ 300 ΚΙΛΑ ΤΟ ΔΙΝΩ 1 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ.2422023363

  2. Μπορείτε να βρείτε Αλεύρι βιολογικό, ολικής ή τύπου 70% αλλά και Σπόρους για να φτιάξετε το δικό σας αλεύρι, στο “Βιολογικό Αγρόκτημα Αδελφών Κιζιρίδη”, http://www.e-agroktima.gr

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: