Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

ΖΕΑ (Triticum dicoccum) : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


Τό έτος 1928 απηγορεύθη σταδιακά και μέχρι το 1932 κατηργήθη τελείως η καλλιέργεια της Ζιάς στήν Ελλάδα. O Codex alimentarius μήπως άρχισε νωρίτερα;

Ζέα: Γνωστό λιμάνι του Πειραιά. Η μαρίνα Ζέας δεν είναι πασίγνωστη μόνο για τις αναχωρήσεις των γνωστών “Δελφινιών” και catamaran αλλά και για τις καφετέριες του, το ναυτικό μουσείο, τις περατζάδες δίπλα στα σκάφη και την θαλασσινή αύρα, που το καλοκαίρι ειδικά είναι βάλσαμο. Αυτό το λιμάνι λοιπόν είναι γνωστό από την αρχαιότητα και με αυτό το όνομα μάλιστα. Πιθανολογείται ότι ονομάστηκε έτσι λόγο της διακίνησης Ζέας μέσω του λιμανιού, ή λόγο της ύπαρξης Ζέας στην περιοχή.

Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα. Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12.000 χρόνια π.χ. Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσης του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγο του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν από 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. (Έχει επιζήσει επίσεις σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού (σύμφωνα με τον J. Harlan)).

Αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνική πεδιάδα κάνει και ο Όμηρος λέγοντας: “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”. Αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται αναφορά “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32]. Από βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25]
Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει. Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα από την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών.

Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και από τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. Ο γιατρός Γαληνός (2ος αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός). Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998]. (Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994]. Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών. Τα ζυμαρικά αυτά μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

20 thoughts on “ΖΕΑ (Triticum dicoccum) : ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Η ΖΕΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ « Δευκαλίωνας

  2. Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ sholio.

    • Ὁ/ἡ Γιώργος μιμήτος εἶπε στὶς :

      Γειά σας είμαι ο Γιώργος και καλλιεργώ ζέα εδώ και δυο χρόνια στην περιοχή της Κοζάνης. Η σοδειά ήταν ικανοποιητική.

      τηλ:6976763183

      • Ὁ/ἡ DIMITRIS MARKOPOULOS εἶπε στὶς :

        η διαθεση; τιμες καλες; το αλευρι πως ειναι εκανες ψωμίαπ αυτο; γραψε αν δεν σου κανει κόπο…

      • διαθεσιμος σπορος απο τον ιουλιο.η τιμη του 2 ευρω το κιλο και οσο για το ψωμι αν δεν δοκιμασεται οτι και να σας πω θα ειναι λιγο.καμια σχεση με το κοινο ψωμι.

      • Ὁ/ἡ Aris Kalpias εἶπε στὶς :

        Καλησπέρα ονομαζομε Άρης Καλπίας με ενδειαφέρει να πάρω 100 κιλά Ζέα για σπόρο, αλλά αν έχεις και καμιά 10 κιλά αλέυρι και αυτο πως μπορούμε να ερθουμε σε επαφή το τηλ είναι 6972269907, mail: arkalpias@gmail.com
        Ανεμένω την ανταποκρισή σας
        Ευχαριστώ

      • Ὁ/ἡ perists εἶπε στὶς :

        ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΤΑ 0.80 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ, ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ.

        Ως Κίνημα το οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια τον τόπο και τον Λαό μας με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, παραδίδουμε στους ενδιαφερόμενους αλλά και στους αγρότες, δύο εναλλακτικές:

        Τα πλήρη στοιχεία του αγροτικού συνεταιρισμού ο οποίος βρίσκεται στη Μπολόνια της Ιταλίας, από τον οποίο μπορείτε να παραγγείλετε κατ’ ευθείαν και χωρίς μεσάζοντες.
        Την προαγορά μέσω του Συνεταιριστικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «Αλληλέγγυον», έτσι ώστε να γίνει μαζική παραγγελία.

        Για τη πρώτη περίπτωση, τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Μπολόνια είναι: Κεντρικά Γραφεία: Via Cento, 5.3 40.016 San Giorgio di Piano (BO). Γραφεία Διανομών: Via Cento, 03.05 40.016 San Giorgio di Piano (BO), Τηλέφωνο: + 39 051 537111. Υπεύθυνος: Pietro Cerioli Τηλέφωνο: + 39 051 537218, Email pcerioli@caip.it. Συνεργάτες: Angela Benini, Τηλέφωνο: + 39 051 537284, Email abenini@caip.it. Donato Squicciarini, Τηλέφωνο: + 39 051 537273, Email: squicciarini@caip.it. Franca Fiori, Tel. + 39 051 537258, Email: ffiori@caip.it. Η κεντρική σελίδα του Συνεταιρισμού είναι: http://caip.it/
        Για τη δεύτερη περίπτωση, της προαγοράς και μαζικής παραγγελίας, επικοινωνήστε με το «Αλληλέγγυον», Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός (πίσω από τον Σταθμό Λαρίσης) τηλέφωνο, 2105141443, Email, allilegion@gmail.com και ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο, http://www.allilegion.gr και δηλώστε αν επιθυμείτε το ενδιαφέρον σας.

        http://pamhellas.blogspot.gr/2012/09/080.html

  3. Ὁ/ἡ Σωτηρία εἶπε στὶς :

    αναδημοσιεύω απο olympia.gr (bill)
    Ο ΒΙΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΖΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ 80 ΛΕΠΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟ FRANKENCORN ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟ –ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣΩΣ ΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ . ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΕΤΣΙ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ.
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΒΙΤΑΛΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ, ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ. ΕΙΣΘΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ .

  4. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

    ΚΥΡΙΕ ΒΙΤΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΦΟΡΕΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΤΕ . ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ;
    ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΑΤΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΖΑΤΕ ΖΕΑ, ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ FRANKEKORN ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ, ΕΞΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΕΑ. ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΠΑΛΙ ΖΕΑ.
    ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ;
    ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ;
    ΤΙ ΣΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ;

  5. Ὁ/ἡ BILL εἶπε στὶς :

    Ο ΒΙΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΕΡΝΑΝ ΣΠΟΡΟ ΖΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ 80ΛΕΠΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 36 ΤΟΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟ FRANKENCORN ΑΝΤΙΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟ-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ (ΡΟΔΕΣΙΑ) ΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΖΕΑ-ΖΕΙΑ. ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟ ΑΠΟ THN ΙΤΑΛΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΕΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ κ. ΒΙΤΑΛΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΣΑΝ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ. ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

  6. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ. Έτσι και ο Βιτάλης του ΠΑΜ(πρώην άνθρωπος των προηγούμενων καθεστωτικών κυβερνήσεων)στο δελτίο τύπου της 15-7-13,άρχισε να κάνει αυτό που έμαθε καλά.Ζητάει από τα blogs να αφαιρέσουν κάθε αντίθετη άποψη με τη δική του(βασανίστε μας κιόλας).Φαντασθείτε λοιπόν ναρχόταν στην εξουσία κι΄ όλας.Ο δειλός απειλεί και με μηνύσεις και με μάρτυρες κατηγορίας καθηγητές του πανεπιστημίου. Μάλλον σαν κι αυτούς που θα πιστοποιήσουν ότι οι ακτινοβολημένοι σπόροι από την Έρημο, τη Γερμανία είναι οι αρχαιοελληνικοί σπόροι.Ο αθεόφοβος ζήτησε και επιστολή από τον Peter Frank ,(που τον έχουν ξεμπροστιάσει όλοι οι blogers,για να πιστοποιήσει ότι το franckenkorn που έφερε ως ζειά είναι η αρχαία ζειά. Έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ιδού γιατί:
    http://wheatpedigree.net/sort/show/24032
    GRIS
    Genetic Resources Information System for Wheat and Triticale
    Last u[pdate:2013-01-12

    Accesion List FRANCKENKORN Pedigree
    FRANCKENKORN
    Page 1 Page 2
    Name FRANCKENKORN
    Acession number PI-587201
    Pedigree:MUTANT-D-24/2*ALTGOLD//ROUQUIN[2965];
    Species TR.SP(Σημείωση δική μου:Τα αρχικά TR σημαίνουν Τρίτικουμ-στάρι και SP Σπέλτα,δηλαδή Ντί νκελ κοινό όνομα.Ούτε δίκοκκο ούτε ζειά,ούτε σπαρτόν,ούτε αιγιλοπάς και σαχλαμάρες.Σημειωτέον το Ντίνκελ είναι μαλακό στάρι,το δίκοκκο σκληρό)
    Bot.variety
    Habit W
    Locality DEU
    Gene Glu-A1a,Glu-B1d,Glu-D1d[3703]
    Synonym
    Status CVR
    Year 1995
    Originator Dr.P.Franck Pflanzenzucht Oberlimpung

    Πρώρα στο http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html του Ξηρόπερου αποκαλύφθηκε ότι η ζειά του Βιτάλη είναι υβρίδιο ακτινοβολημένο, δημιουργία του περισπούδαστου Peter Frank,o ο οποίος ευλογάει τα γένεια του, νομίζοντας ότι είμαστε τυφλοί και δε θα τον ψάξουμε..
    Δημιουργία του 1995 όπως γράφει το πιστοποιητικό του ίδιου οργανισμού πού επικαλείται ο Γερμανός κύριος,ιδιοκτήτης του σπόρου.Ξέρετε μήπως κανέναν άλλον ιδιοκτήτη σπόρου που να μην είναι υβρίδιο;Μηνύσεις λοιπόν κύριε Βιτάλη!καί ποιους θα έχεις μάρτυρες?Tον Γρηγορίου και τον Γερμανο?Έχει να πέσει πολύ γέλιο με τον αρχομανή.

  7. Ὁ/ἡ ΠΡΟΚΟΠΗΣ εἶπε στὶς :

    Αλίευσα από το site
    poulithragr.blogspot.com/2013/07/blog-post_15.html‎
    Στην αμυγδαλιά θέρισαν τη ζέα το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι τα εξής σχόλια/
    ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1,
    Με όλο το σεβασμό στούς συναδέλφους-αγρότες και επειδή θεωρώ ότι η ανάρτησή σας δεν έχει μόνο λαογραφικό-τουριστικό ενδιαφέρον , θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου.
    Πολύ καλή η προσπάθεια με το μαυραγάνι. Είναι όμως το μαυραγάνι πού καλλιεργούσαν οι παππούδες σας στην περιοχή; Καθώς θα γνωρίζετε ειδικά το μαυραγάνι έχει γίνει αντικείμενο βελτίωσης και βρίθει η αγορά από ποικιλίες του πού είναι ιδιοκτησία τού δημιουργού, υβρίδια δηλαδή, πού τα αγοράζουμε από τούς γεωπόνους και τις εταιρείες σπόρων, με αποτέλεσμα ο γεωργός να μπορεί μεν να κρατήσει σπόρο, ο οποίος όμως βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Παλιά υπήρχαν πολλές ποικιλίες, τόσο σε σκληρό όσο καί σε μαλακό στάρι καί κάθε περιοχή είχε τη δικιά της ποικιλία με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αν είναι το μαυραγάνι της περιοχής σας τότε τα αποτελέσματα θα είναι άριστα. Θυμίζω πως σήμερα 2013 την μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών κατέχουν τα υβρίδια της ποικιλίας μαυραγάνι, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα παλιά. Ειναι επίσης γνωστό ότι ο παλιός σπόρος δεν έχει ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ σε αντίθεση με τα υβρίδια, γιά να ξέρουμε τι λέμε. Είναι σαν να καλλιεργείς μαυραγάνι , όπως το ΒΟΒ τού Ζουλιάνη καί να θεωρείς πως καλλιεργείς παραδοσιακή ποικιλία, ντόπια. Απλά δεν γίνεται.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2.Ερχόμαστε τώρα στο θερισμό σας της “ΖΕΑΣ”. Δυστυχώς πέσατε θύματα καί εσείς, όπως πολλοί από μας , της απάτης πού έχουν στήσει Ελλαδέμποροι , όπως πολλοί γεωργοί καί όψιμοι καλλιεργητές με αντίκτυπο καί στούς καταναλωτές. Δυστυχώς συμμετέχουν με τις “αναλύσεις τους“, οικονομικές καί γεωπονικές δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων, όπως ο κ. Νάνος στις αναρτήσεις σας. Με πρωτεργάτες το ΠΑΜ καί ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ τού κ. Βιτάλη, τον κ. Παχόπουλο από την Κατερίνη καί τον κ. Κοσμίδη, αποσχισθέντα από το ΠΑΜ (αν καί οι δύο τελευταίοι έπαψαν να το αποκαλούν ζέα, αλλά δίκοκκο στάρι) έχουν εισάγει σπόρους ύποπτους -ακτινοβολημένους – γενετικά βελτιωμένους -τροποποιημένους – μεταλλαγμένους τελικά, πού τούς έχουν βαπτίσει ως “ζέα-ζειά” καί με ψεύτικες υποσχέσεις καί τυχάρπαστες οικονομικές αναλύσεις, όπως ανέφερα καί καλλιεργητικές μεθόδους υπόσχονται πέραν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ απατηλά κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως η αλήθεια θα λάμψει , αλλά μέχρι τότε θα έχουν πετύχει τούς σκοπούς τους. Δηλαδή την εξαφάνιση κάθε γηγενούς ποικιλίας, όχι μόνο τού δίκοκκου καί τού μονόκοκκου σταριού, αλλά κάι κάθε άλλης ντόπιας ποικιλίας.
    Αγαπητοί φίλοι οι αποδόσεις στούς αβελτίωτους ντόπιους σπόρους ήταν πάντα καί είναι μικρές (άλλωστε το γεγονός μαρτυρά και ο παραγκωνσιμός τους από τούς σύγχρονους αγρότες μας) . Το προϊόν αλωνίσματος , (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ), πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν πωλείται από τον αγρότη στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 0,40 λεπτά/κιλό καί μάλιστα το βιολογικό. Το αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν γιά άλευρα καί μετά γιά μεταποίηση θα προέλθει με την χρησιμοποίηση αλυσίδας πανάκριβων μηχανημάτων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα λέπυρα, μουστάκια, σπασμένα, ατροφικά πού θα πάνε στα σκύβαλλα. Με την διαδικασία αυτή θα απομείνει από το αρχικό προϊόν το 30 με 40%. Η οικονομική ανάλυση τού δημοσιογράφου δεν είναι αληθής γιά τον τίμιο κουρασμένο αγρότη. Αφορά τα αρπακτικά πού μυρίστηκαν εθνική σωτηρία και χρήμα. Πουλάνε σπόρους από το χωράφι σε παγκόσμια πρωτοτυπία 1,70-5,00 ευρώ το κιλό άκουσον-άκουσον. Σπόρους πού τούς βαπτίζουν ως “ζεα-ζειά”, ενώ είναι εισαγόμενοι γενετικά βελτιωμένοι καί ακτινοβολημένοι. Αφού όλα είναι εισαγόμενα έχουν το καθένα το δικό του όνομα, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούν το όνομα αυτό; (emmer , αν είναι emmer, farro, αν είναι farro, dinkel, αν είναι dinkel και βεβαίως franckenkorn. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. Στις φωτογραφίες σας μου θυμίζετε τις παλιές καλές εποχές της γεωργίας. Εμείς οι υποψιασμένοι όμως , μετά το πέρασμα της πρώτης εντύπωσης με τις αναμνήσεις πού προκαλούν δεν μπορούμε να μήν σταθούμε στην πραγματικότητα. Βλέπουμε λοιπόν να καλλιεργείτε ένα μαλακό στάρι, τύπου Dinkel. Δεν είναι βέβαια κάν ένα παραδοσιακό σιτηρό (από τις χιλιάδες ποικιλίες πού υπάρχουν), αλλά είναι ακτινοβολημένο υβρίδιο μεταλλαγμένο FRANCKENKORN. Το έχει δημιουργήσει ο Peter Franck Γερμανός δημιουργός ποικιλιών, το 1995, καταγεγραμμένο στον Γερμανικό Εθνικό Κατάλογο το 2000 με αριθμό καταχώρησης ΡΙ-587201 (http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) (http://wheatpedigree.net/sort/show/24032).
    Οι σπόροι αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι γιά αυτούς όπως εσείς πού θέλετε να καλλιεργήσετε καί να διατηρήσετε ντόπιες ποικιλίες, αλλά καί γιά τούς καταναλωτές. Οχι μόνο , λόγω επιθετικότητος πρός τις ντόπιες ποικιλίες, θα προσβάλλουν καί θα τροποποιήσουν αυτές, αλλά θα τις εξαφανίσουν.
    Εtσι νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τα παραπάνω καί να ενημερώσετε καί εμάς γιά την προέλευση των σπόρων.
    Υ.Γ. Ακόμα καί άν συνεχίσετε να καλλιεργείτε καί να καλλιεργούμε υβριδικούς σπόρους σαν “ζέα-ζειά” πως θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε τα προϊόντα μας; Με ποιό όνομα θα τα εμπορευτούμε αφού υπάρχει απαγόρευση τόσο από το επίσημο Κράτος , όσο καί από τα δικαστήρια, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά blogs, όπου υπάρχει κινητικότητα καί πραγματικός οργασμός γιά να ξεσκεπαστεί όλη αυτή η απατηλή φρενίτιδα περί “ζέας-ζειάς” καί το εύκολο χρήμα καί αποδοτικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους , γεωργούς καί γεωπόνους (όχι από αυτούς πού μας γεμίζουν φυτοφάρμακα). Η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών καί η οικολογική –παραδοσιακή γεωργία θα μας ανταποδώσει τούς κόπους μας σε βάθος χρόνου, πρέπει όμως να προηγηθούν οι κόποι μας.

  8. Ὁ/ἡ ΙΑΠΕΤΟΣ εἶπε στὶς :

    Ανοιξε ήδη ένας διάλογος για την παραφιλολογία της ζέας στο http://olympia.gr/2011/03/23/%CE%B6%CE%B5%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83/#comment-1287573. Αναφέρεται στις πανομοιότυπες επαναλήψεις: 1) οι Αρχαίοι δεν έτρωγαν στάρι, έτρωγαν ζέα, 2) Ο Ομηρος , ο Ηρόδοτος, Ο Γαληνός, Ο Διοσκουρίδης, Ο Θεόφραστος καί τά άλλα παιδιά, 3) Ο Μέγαλέξανδρος έτρεφε τη στρατιά του με ζειά, 4) Οι ρωμαίοι το ίδιο, 5) Το Λιμάνι Ζέας, 6) Ο Βενιζέλος (Μπενί Ζελόν) την απαγόρευσε, 7) Ζευγάρι γιατρών έφθασε στη Θεσσαλονίκη το 1922, 8)Γλουτένη, πρωτεϊνη στηρίξεως. Αυτά τα 8 σημεία σε όλες τις αναρτήσιες πανομοιότυπες, πάντα με την ίδια σειρά, (δεν ξεφεύγει ούτε ένας τόνος) όλες από τον ίδιο συντάκτη. Αντιγράφω και παραπέμπω:ΠΗΓΗ (επιχείρημα) 1. Από ΟΜΗΡΟΥ άρξασθαι: Μην πετάμε λέξεις σκόρπιες, ας δώσουμε καί τη σκηνή για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανοησίας (Οδύσσεια δ,37-41, ) όταν ο Τηλέμαχος με τον σύντροφό του Πεισίστρατο φθάνουν κουρασμένοι με τα ιδρωμένα αλογά τους στο παλάτι τού Μενέλαου , αυτός στέλνει τον Υπηρέτη του Ετωνέα να τούς προϋπαντήσει … Ετσι ο Ετωνέας έτρεξε να βγεί από το ανάκτορο , αφού πρόσταξε καί άλλους υυπηρέτες να τον ακολουθήσουν . Και αυτοί ξεπέζεψαν τα ιδρωμένα άλογα καί τα έδεσαν στα παχνιά των αλόγων καί έβαλαν μπροστά τους (γιά να φάνε) ζειάς ανά δε κρί λευκόν έμιξαν… ή (ο.π. δ, 602-605) ο Τηλέμαχος πρός τον Μενέλαο …Εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες , όπου φυτρώνει άφθονος λωτός (τριφύλλι) καί μεγαλώνει κύπειρον, πυροί τε ζειαί τε ιδ’ ευρυφυές κρί λευκόν … Αυτά ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ διηγείται ο Ομηρος. Βλέπετε πουθενά τις περίφημες ιδιότητες πού κόπτονται οι ημιμαθείς? Ναί ζωοτροφή ! Η περίφημη ζέα τού Ομήρου. Γιατί όχι καί το περίφημο κύπειρο τού Ομήρου, Γιατί όχι το περίφημο τριφύλλι τού Ομήρου, Γιατί όχι το περίφημο κεχρί τού Ομήρου, αγαπητοί μου! Δεν είναι θέμα μετάφρασης , όπως ισχυρίζονται σε κάποια μπλόγκς, είναι θέμα κοινής λογικής. Το διαπιστώνετε, αν όμως αμφιβάλλετε (καλό είναι), ανοίξτε το άγιο πρωτότυπο, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις φιλολόγου.

  9. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

    ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ site diogeneis.blog spot. com/2012/10/blog-post-27.html
    ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΖΕΑΣ, ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 99% ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΖΕΑ. ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΤΣΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ!
    ΈΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΖΕΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ! ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΣΩΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ Η Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΦΥΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΦΙΚΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ!

  10. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

    Αλιαισα στο site τα εξης σχολεια
    Κυρία Τριανταφύλλου, μερικές ερωτήσεις καί μία διαπίστωση. Διαπίστωση: Μέση απόδοση στρέμματος 165 κιλα Χ 5 ευρώ = 850 ευρώ το στρέμμα Χ 20 στρέμματα =16.500 ευρώ με τρία ποστίσματα. Κατά τα άλλα ισψχυρίζεστε ότι είναι τσιμπημένοι οι άλλοι σπόροι.Δώσε καί μένα μπάρμπα καιπροσέξτε όταν τα λέτε δημόσια γιαττί κυκλοφορούνκαί ρουφιάνοι καί εφοριακοί. Επειδή τουλάχιστον γιά όσους είμαστε καλλιεργητές , σιτηρών καί όχι μόνο, μερικά πράγματα όπως τα παρακάτω είναι μη επιδεκτικά αντίρρησης. Ερωτήσεις: 1)Αν αγοράσω από σας δίκοκκο (ζέας) θα φυτρώσει πάλι του χρόνου γιά να τον πουλάω καί γώ? 2)Από που είναι πιστοποιημένος ο σπόρος καί με ποιά ονομασία, γιατί άν αναγράφει όχι ζέα (αυτό ξέρουμε όλοι ότι αποκλείεται), αλλά Triticum dicoccum (θα γνωρίζετε βέβαια γιατί το Τ του Triticum είναι κεφαλαίο, αν όχι σας βάζω εργασία αγροτική-ποιός είπε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να διαβάζουν) θα έχετε συμβάλει στην ανακάλυψη της θεωρίας των πάντων. Δικαιολογώ γιατί: , βεβααίως είναι γνωστό, ότι Ελληνικός σπόρος δίκοκκου μόνο στον Αντωνόπουλο υπάρχει (όχι ζέα κύριε Αντωνόπουλε), ο οποίος μεταποιεί το τελικό προϊόν καί δεν πουλάει σπόρο καί καλά κάνει γιατί δεν είναι σποροπαραγωγική εταιρεία. farro από την Ιταλία δεν δίδουν οι Ιταλοί αφού είναι ΠΟΠ καί πουλάνε μόνο υβρίδια δίκοκκου (μεταλλαγμένη ΖΕΑ παρακαλώ, αν όντως γνωρίζετε από γεωργικές καλλιέργειες). Το emmer από τη Γερμανία ή θα το πάρεις σπόρο γιά κόλυβα, ή θα τον φυτέψεις επίσης μία χρονιά. 3) Το σπόρο πού θα σας ζητήσω θα μού τον δώσετε με τιμολόγιο, άντε απόδειξη? γιατί τότε θα είσθε υποχρεωμένη να αναγράφετε τι μού πουλάτε. Είμαι σίγουρος πως δεν θα απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά καί δεν σας προβοκάρω. Ετσι κάνουν όλοι και όλες κυρία Τριανταφύλλου. Θέλετε να σας πώ ποιοί? Αμέσως, έχουμε καί λέμε Γιώργος Μιμητός, έχει κατακλύσει τα blogs με διαφημίσεις ο αφελής . Κοσμίδης ο ιωνοιατροφιλόσοφος καί καουμπόυ,, από τότε πού τα έσπασε με το ΠΑΜ τού Βιτάλη , δεν ξεχωρίζει μαλακό από σκληρό στάρι αλλά δεν πειράζει. Ο Βιτάλης βεβαίως, μεταλλαγμένο dinkel σε χιλιάδες σακκιά από Γερμανία. Παχόπουλος από Κατερίνη, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις καί όψιμος καλλιεργητής σε Μαυραγάνι καί μεταλλαγμενο δίκοκκο από Ιταλία. Βησσαρόπουλος από Καρδίτσα, πού τον ψάχνουν ακόμα στις βιολογικές λαϊκές γιά τις χοντράδες του με τα βιολογικά, έχει αναρτήσει το αμίμητο … πουλάω ζεα , δηλαδή zea mays… (γιά όσους ξέρουν από καλαμπόκι). Υπάρχουν καί σοβαροί-ες. Ασ πούμε οι αδελφές Τσιαντή στα Φάρσαλα οργανική καλλιέργεια δίκοκκου, δεν τολμάει να το πεί ζέα, θα θυμώσουν οι Γερμανοί καί οι της Trinity farm απ’ το Εξωτερικό, γιατί είπαμε είναι σοβαρές κυρίες, μετρημένα λόγια, μετρημένες καλλιέργειες, γερμανικά προϊόντα βεβαίως, τώρα άν είναι μεταλλαγμένα – τροποποιημένα τα σποράκια τους ο μακαρίτης θεοσοφιστής Steiner γνωρίζει, εγώ πάντως δεν τσιμπάω σε όψιμους γεωργούς σαν καί σας καί αυτές καί στις hi tech συσκευαίες τους. Ασε πού είναι χειρότερες από τον Αντωνόπουλο, ακόμα περιμένουν τα μαγαζιά στην Αθήνα δίκοκκο, όλο έρχεται Α! Ξέχασα τούς Βορειοελλαδίτες από την Κομοτηνή με τις γιορτές δίκοκκου. Πως θα αγοράσω παιδιά τούς σπόρους σας πού φέρατε από την Ιταλία? Απάντηση, χωρίς τιμολόγιο φυσικά, γιατί τι θα γράψουμε πάνω? Το χαρακτηρισμό κόλυββα από εκεί τον άκουσα. Ειναι μικρή η πατρίδα μας γιά να χαθούμε.Τέλος οι Αν τωνόπουλοι, ζέα ξε ζέα , ούτε σπόρους πουλάνε ούτε φούμαρα λένε καί βεβαίως αν εσείς βγάζετε με είκοσι στρέμματα 20.000 ευρώ περίπου, φαντασθείτε αυτοί πόσα εκατομύρια ευρώ σε μία χρονιά θα βγάζανε από όλους τούς αφελείς πού από γραφιάδες θέλουν να γίνουν γεωργοί. Μην ξεχνάμε ότι καί τον άλλο χρόνο πάλι θα τούς πούλαγαν σπόρους γιατί οι όψιμοι αγρότες θα έρχονταν αντιμέτωποι με την δυσκολότερη καλλιέργιεα σιτηρών. Το ψιλολέτε καί σεις πού είσθε άσχετη με το χώμα. Μην μού πείτε το αντίθετο, θα εκτεθείτε. Τελικά δύο λόγια είπα να σας γράψω, χίλια είπα κυρία Τριανταφύλλου καί άλλα τόσα θα σας γράψω , όχι από την απάντησή σας πού δεν θα κάνετε αλλά σε όσα blogs (υπάρχουν πολλά φιλόξενα καί δημοκρατικά) με αναρτήσουν. Πιασάρικο το agronews γιά να δούμε όμως τι γίνεται με την αντίθετη άποψη. Ετσι κι αλλιώς θα γίνει αναδημοσίευση όπου δεί. Γιά να μπεί λίγο μέτρο καί στούς δημοσιογραφούντες καί στούς δημοσιογράφους (τύπου εσπρεσσο) που ανακάλυψαν την Αμερική καί τον Μεγαλέξανδρο

  11. Ὁ/ἡ ΕΥΜΟΛΠΟΣ εἶπε στὶς :

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ. (ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ).
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ.
    ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΥΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΔΙΑ-ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

  12. Ὁ/ἡ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΣΙΟΣ εἶπε στὶς :

    ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ.
    ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ(ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΖΕΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΨΙΜΟΙ
    ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ
    ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
    ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ. Ο ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΟΜΩΣ ΒΗΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΥΒΡΙΔΙΟ
    ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ zea mays ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΟΡΟ ΖΕΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    http://biovisaropoulos.gr/fields.html
    Βιολογική Γεωργία
    banner of viobisaropoulos
    Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που στοχεύει στην παραγωγή αγαθών ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, αυξάνοντας τον φυσικό τρόπο λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία προσφέρει σε όλους μας φρέσκα, γευστικά και αγνά προϊόντα σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος.
    Με βάση τους επιστήμονες τα βιολογικά προϊόντα:
    Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή.
    Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
    Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών.
    Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται.
    Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
    Έχουν λιγότερα πρόσθετα. Καθώς πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
    Ζέα μαϋς
    banner of viobisaropoulos Η Ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται στα 12.000 χρόνια π.Χ. Αναφέρεται και ως Ζειά. Χαρακτηρίζεται από “al dente” υφή και καρποειδή γεύση, είναι χορταστική και ευκολοχώνευτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Μόνο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν επίσης και προβιοτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων νόσων του γαστρεντερικού, αλλά και με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

  13. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: ΖΕΑ(ΖΕΙΑ)(Triticum dicoccum) ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΗΝ ΠΩΛΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ! | Χρήσιμο για Όλους

  14. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

    Για τη Ζέα και για τις αρχαίες ποικιλίες
    ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΗΝ 29-9-2013 ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

    Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 επισκέφθηκα την ετήσια πανελλήνια οικολογική γιορτή στην Χαλκίδα σαν αντιπρόσωπος της Ευβιοτικής Μ.ΕΠΕ. Παραβρέθηκα και στη γενική συνέλευση και παίρνω την πρωτοβουλία να παραθέσω ένα κομμάτι από όσα ειπώθηκαν εκεί για τη ‘ΖΕΑ’, καθώς τα βρήκα ενδιαφέροντα.
    Μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην γιορτή , έκανε κριτική στον Γεώργιο Αντωνόπουλο για το θέμα της “Ζέας” και ζήτησε ακόμα και ψήφισμα για την αποπομπή του από την Οικολογική Γιορτή. Ο Αντωνόπουλος δεν ήταν παρών και ειδοποιούμενος προσήλθε στο συμβάν και ζήτησε να πάρει το λόγο επί προσωπικού. Μεταφέρω εν είδει δημηγορίας όσα συνέβησαν μαζί με την ομιλία – απολογία του Αντωνόπουλου, όσο πιο πιστά γίνεται. {…} “Αγαπητοί συνάδελφοι/ες βιοκαλλιεργητές, μετά από τόσες δεκαετίες , όλοι πια γνωριζόμαστε καλά. Η συγκεκριμένη νεοφώτιστη ομάδα βιοκαλλιεργητών , μάλλον στηρίζει τη γνώση της για τους ντόπιους σπόρους στο ιντερνέτ και όχι στα πεδία των μαχών , που για μας είναι τα χωράφια μας. Ας μιλήσει κάποιος από αυτούς μπροστά μου και να πει αν υπάρχει κάποιος μεταξύ τους , πού να καλλιεργεί έστω μία (1) ντόπια ποικιλία.”{…} Κανείς δεν απάντησε, κανείς δεν σηκώθηκε. Υπήρχε και κάποια Γεωπόνος μεταξύ τους , μάλλον πρωτοστατούσε στην ομάδα. Απευθύνθηκε σε αυτήν ο Αντωνόπουλος και την ρώτησε αν γνώριζε τις κατηγορίες των σιτηρών. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν απάντησε, ερχόμενη σε δύσκολη θέση, έτσι απευθυνόμενος σε αυτήν ο Αντωνόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ως όφειλε, βασικά πράγματα και να έχει λόγο για την διατήρηση-καθαρότητα και σταθεροποίηση των ποικιλιών . Συνέχισε την τοποθέτησή του ο Αντωνόπουλος και αναφέρθηκε στο θέμα της “Ζέας” και είπε {…} “Δέχομαι τα τελευταία 2 χρόνια μία μεγάλη επίθεση από μεγάλα συμφέροντα πού προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας και με κάποιο τρόπο την Ιστορία μας. Ως προς την διατροφή , δυστυχώς, έχουν παρασύρει και ένα μέρος από το δικό μας χώρο. Από το 1985 πού δραστηριοποιούμαστε στον Οικολογικό χώρο και στην καλλιέργεια ΜΟΝΟ ντόπιων ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση, στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου τα προϊόντα πού παράγουμε δεν τα δίνουμε σε μεσάζοντες, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ανώνυμα και αμφιβόλου ποιότητος μεγάλα καταστήματα, ούτε δίνουμε συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε ιντερνετικές εκπομπές και ιστοχώρους, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις και προσκλήσεις. Αρνούμαστε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές παρά το γεγονός ότι και εκεί οι προτάσεις είναι πολλές και “συμφέρουσες”. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο έχουμε επιβιώσει , αλλά έχουμε αναπτυχθεί τόσο πολύ που τα προϊόντα μας σε όλη την Επικράτεια θεωρούνται συνώνυμο της ποιότητος και της καθαρότητος εδώ και πολλά χρόνια. Αντί λοιπόν, ειδικά οι νεοφώτιστοι, να αναζητούν οδηγίες και κατευθύνσεις από μας, προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν. Θα τούς πληροφορούσαμε λοιπόν , αν είχαν σοβαρές ανησυχίες, πως σε βάθος 30 ετών έχουν ιδρυθεί ομάδες ανήσυχων καταναλωτών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Ελλάδας, πως τους έχουμε μάθει ότι ο καλύτερος σύμβουλός μας είναι Ο ΑΡΓΟΣ-ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, που όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στις ιντερνετικές αφέλειες , αλλά έρχονται επί τόπου στο Αγρόκτημά μας για να δουν τις φάσεις ανάπτυξης των φυτών , την συγκομιδή ή και την μεταποίηση.”” {…} Αμέσως μετά και αφού κατακλύσθηκε από ερωτήσεις για να τοποθετηθεί για το θέμα της “Ζέας” και παρά τον εμφανή δισταγμό του ενέδωσε . {…}” Ο μύθος της “Ζέας” και ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα, γνωρίζετε ότι ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση τού βιβλίου “Ιστορικός εμπαιγμός” του στρατηγού Αϋφαντή τα τέλη του 2011 (αγνοώντας ο στρατηγός , παρά την ευφυΐα του, βασικούς κανόνες για την δημοσιοποίηση ανεξακρίβωτων πραγμάτων και «γνώσεων», πού μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις , όπως και κατέληξαν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες). Θέματά του η ενέργεια, η οικονομική κρίση , η διατροφή και φυσικά η “ζέα”, που παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν σε ελάχιστες σελίδες , έγινε στόχος διαρκούς αντιγραφής από το ιντερνέτ και από ανθρώπους που καμία σχέση δεν είχαν με το θέμα έστω και στην γενικότητά του, είχαν όμως σχέση με τα οικονομικά συμφέροντά τους (όχι πάντως ο συγγραφέας του βιβλίου). μυρίσθηκαν χρήμα και “εθνική σωτηρία”. Αφού βρέθηκε η “θεωρητική” βάση , η οποία στήριξε την πρακτική της απόδειξη στα προϊόντα μου, άρχισε ο Γολγοθάς μου . Άρχισαν να εισάγονται από διάφορες εταιρείες και ύποπτα κέντρα , σπόροι και προϊόντα “Ζέας-ζειάς” από διάφορες και απίθανες χώρες τού κόσμου (Κίνα, Αμερική, Γερμανία, Αλβανία, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Αιθιοπία, ), το κάθε τι βαπτιζόταν “ζέα-ζειά” και άρχισαν με την τρομερή παραπληροφόρηση τού διαδικτύου και την διαφήμιση ακόμα και από σοβαρά έντυπα και ιστοτόπους να τροφοδοτούν στους καταναλωτές , αλλά και στους ανυποψίαστους αγρότες ώστε να τα παρουσιάσουν ως ελληνικά την νέα καλλιεργητική περίοδο και μυρίσθηκαν εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια. Τα περισσότερα σπόρια (επιεικώς δεν τα λέω όλα) ήταν ακτινοβολημένα και μεταλλαγμένα , σπόρια εργαστηρίου για μας τους βιοκαλλιεργητές. Γνωρίζουμε οι περισσότεροι από μας ότι με την διασταύρωση , την επικονίαση και με την προγραμματισμένη “επιθετική” εξολοθρευτική ικανότητα αυτών των σπόρων , κινδυνεύουν άμεσα προς εξαφάνιση οι ελάχιστες εναπομείνασες αρχαίες και ντόπιες ελληνικές ποικιλίες. Αυτό έγινε στην Ινδία και γίνεται από την “πίσω πόρτα” σε όλον τον κόσμο. Οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα προϊόν σε μία έτοιμη αγορά αδημονούσα και φέρνουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων και τα βαπτίζουν “ζέα” . Δεν περιορίσθηκαν μόνο στο δίκοκκο στάρι , αλλά και στο μονόκοκκο, που στην Ελλάδα έχει διασωθεί μία μόνο ποικιλία , ο Καπλουτζάς. Εισήγαγαν σπόρους μονόκοκκου βελτιωμένους , ύποπτους και τους πούλησαν στη Μακεδονία με υποσχέσες για μεγάλες παραγωγές που θα έχουν εύκολη αποφλοίωση (αν είναι δυνατόν). Τρανταχτό παράδειγμα βιοκαλλιεργητής από το Κιλκίς (είπε ονόματα με παρρησία, εγώ όμως δεν τα αναφέρω), που σήμερα εδώ στην Έκθεση μοιράζει σπόρο μονόκοκκου και τον ονομάζει και “ζέα”. Ο σπόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον Καπλουτζά. Δεν εξαπατήθηκε όπως πολλοί άλλοι αγρότες. Τον είδαμε στην εκπομπή του Ασλανίδη στην ΕΤ3 τον χειμώνα . 10 χρόνια καλλιεργεί την ντόπια γηγενή αρχαία ελληνική ποικιλία , αλλά η δυσκολία που έχει δεν τον άφησε να την αξιοποιήσει. Μας είχε προετοιμάσει λοιπόν στην εκπομπή αυτή , όταν έδειχνε πως στο διπλανό χωράφι του θα φύτευε την βελτιωμένη ποικιλία που ξεφλουδίζει εύκολα, όπως έλεγε. Το ίδιο κάνει και έτερος υποτίθεται βιοκαλλιεργητής από την Καρδίτσα, που είναι ανεπιθύμητος σε όλες τις βιολογικές αγορές και φιλοξενήθηκε κι αυτός στην ίδια εκπομπή και μπερδεύει τα σιτηρά με το καλαμπόκι.
    Οι έξυπνες , πολιτισμένες ποικιλίες, γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι έχουν τις προγραμματισμένες πληροφορίες και εντολές τού εργαστηρίου , ενώ οι αρχαίες , παλαιές ποικιλίες έχουν αρχετυπικές πληροφορίες. Εύχομαι η “θεία πρόνοια” της Φύσης να μας προστατεύσει. Από την μεριά μας από την πρώτη στιγμή πράξαμε όπως μας υπαγόρευσε η συνείδησή μας ως αγρότες και Έλληνες. Παραδώσαμε σπόρους στην Τράπεζα διατήρησης πολλαπλασιαστικού υλικού στη Θεσσαλονίκη , με την οποία συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια για παρατήρηση , καλλιέργεια και μοριακή ανάλυση , καθώς και πλήρη φάκελο για το συγκεκριμένο φυτό , όπως και για πολλά άλλα , όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Σιτηρών. Στο αγρόκτημα έχουμε πειραματισθεί με πάνω από 40-45 ντόπιες ποικιλίες μόνο στα σιτηρά. Κάθε μία ποικιλία είχε καλλιέργεια και παρατήρηση από 7-10 χρόνια . Όλες οι εργασίες σ’αυτήν την προσπάθεια γίνονται χειρωνακτικά (θερισμός , πάτημα στ’αλώνι κλπ) με έξοδα και κόστος δουλειάς τεράστιο. Οι ποικιλίες πού τελικά αναδείχθηκαν για τα καλλιεργητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ παλιά στον συγκεκριμένο τόπο από τούς παππούδες μας και τούς πατεράδες μας. Αυτό απέδειξε την ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των σπόρων. Κάθε σπόρος πρέπει να καλλιεργείται στον τόπο του. Είναι λάθος να καλλιεργείται η ντομάτα Σαντορίνης στη Μακεδονία και το Χάσικο και Κοκκινόσταρο της Κρήτης στην Ήπειρο, ή το Μαυραγάνι της Μακεδονίας στην Πελοπόννησο. Φανταζόμαστε την άνθιση μιας Γεωργίας που κάθε τόπος θα έχει τα εντελώς δικά του φυτά-δένδρα -ζώα-προϊόντα. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε σύμμαχο την ευλογημένη Ελληνική γη και το μοναδικό κλίμα το Ελληνικό. Θέλω να μοιρασθώ την αποκτηθείσα γνώση για αυτά τα πράγματα μαζί σας σήμερα. Σας πληροφορώ για μία ακόμη φορά ότι εδώ και τριάντα χρόνια , ΖΕΑ λέω τα προϊόντα μου πού παράγονται από την μοναδική ελληνική ποικιλία τού προϊστορικού σιτηρού triticcum dicoccum, που έχει διασωθεί από το Αγρόκτημά μας, που καλλιεργείται στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο , με την καλλιεργητική μέθοδο του Αγροκτήματος , με την δική μας μέθοδο μεταποίησης μέχρι το προϊόν να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Αν τα προϊόντα μου τα έλεγα με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μιλούσαμε σήμερα για αυτό το φαινόμενο. Με κατηγορούν ότι είμαι μονοπώλιο, γιατί δεν δίνω σπόρους σε όποιον μου ζητήσει. Αν πουλούσα τους σπόρους μου (βλέπετε τι γίνεται) και τα δικαιώματά μου , όλοι θα είχαν τούς σπόρους μου και γω θα ήμουν εκατομμυριούχος σε μία μόνο μέρα. Ομολογώ τα αυτονόητα, Όχι δεν δίνω σπόρους στον καθένα, όπως εσείς το εννοείτε, γιατί αυτό θα σήμαινε την καταστροφή, μετάλλαξη και εξαφάνιση των γηγενών ποικιλιών. Γνωρίζετε οι περισσότεροι , πληροφορώ και τους υπόλοιπους , ότι είμαστε μία μεγάλη ομάδα αγροτών που καλλιεργούμε μόνο με ντόπιες γηγενείς ποικιλίες, όχι μόνο την συγκεκριμένη ποικιλία δίκοκκου και όχι μόνο σιτηρά. Έχουν γίνει πολύ σοβαρές ενέργειες για την επέκταση της καλλιέργειας, πάντα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, γιατί έτσι επιβάλλεται, όπως σας είπα, να γίνει και εξηγούμαι πώς:
    1)Διατηρώντας πλήρη σεβασμό στη Φύση.
    2)Με τη διατήρηση καθαρότητας κάθε ποικιλίας.
    3)Με την πλήρη σταθεροποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
    4)Με την απόλυτη ασφάλεια τού αγρότη και την εξασφάλιση τού καταναλωτή με τρόπο και μέθοδο μεταποίησης μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.
    5)Με πλήρη αυστηρότητα , χωρίς να δημιουργούνται κενά και βάπτισμα , απάτη και αισχροκέρδεια.
    Μόνος μου, ουσιαστικά , όλα αυτά τα χρόνια , δουλεύω χωρίς την υποστήριξη κανενός και μόνος μου δίνω τον αγώνα αντιμέτωπος όχι μόνο με τούς γνωστούς εχθρούς , αλλά και με ένα κομμάτι δικό μας (το είδατε αυτό σήμερα), που είναι και το πιο δύσκολο.”{…}
    Τον επισκέφθηκα αργότερα στον πάγκο του και κάναμε μία προσωπική συζήτηση. Μου υπενθύμισε το χειμερινό ηλιοστάσιο και σταχυολογώ {…} “Με κατηγορούν διαρκώς ότι δεν δίνω τούς σπόρους μου. Φέτος έστειλα αρκετούς σπόρους στο Πελίτι, στο Συν’άλλοις, στον Σπόρο, στο Ινστιτούτο Σιτηρών 4 ποικιλίες , για έρευνα και μελέτη, όπως και σε πολλούς αγρότες όλα τα προηγούμενα χρόνια . Μάθε λοιπόν ότι κανείς ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ, ή δεν προσπάθησε, να διατηρήσει μία έστω μία ποικιλία. Μόνο λόγια, δουλειά κανείς. Όμως ας τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά. Σήμερα (23/9) είναι μιας μέρα σύμβολο της αστείρευτης δημιουργίας της Φύσης , της απόλυτης αρμονίας της Ψυχικής ενέργειας και του Εγώ. Κάθε τέτοια μέρα αναδεικνύεται και συμμετέχουν οι σπόροι που έχουν τις θείες πληροφορίες της Δημιουργίας και του Αρχέτυπου.” {…}
    Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα τελευταία λόγια του, ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ αυτόν που προσπαθεί να φέρει σε πέρας την δύσκολη αποστολή όλων στο Αγρόκτημα.

  15. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Ζέα ή Ζειά και ερυσιβώδης όλυρα » ΑΛΦΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: