Δευκαλίωνας

Διατροφή-Υγεία-Αυτονομία-Επιβίωση

Το μυστήριο του σπόρου ΖΕΑ!


Πρώτα έμαθα ότι η γνωστή Monsanto παρεμβαίνει ωμά στον τρόπο λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής της Γαλλίας και επιβάλλει στην Γαλλία σπόρους μίας χρήσης! Ψάχνοντας λίγο διάβασα, κυρίως στην ιστοσελίδα Agricoltura bio, http://www.tecnicidellaprevenzione.com, ότι η Monsanto έχει αναπτύξει ιδιαίτερους σπόρους σπόρους σίτου και σόγιας γενετικά τροποποιημένους, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να αντέχουν σ’ ένα φυτοκτόνο πολύ ανθεκτικό, το εξ ίσου γνωστό μας Roundup, που χρησιμοποιείται για τα παράσιτα. Οι πολύ ανθεκτικοί υπερ-σπόροι πωλούνται μόνο μαζί με το Roundup, σε μία συσκευασία!

Λίγο αργότερα άρχισα ν’ ακούω για τον εκπληκτικό και ανθεκτικό σπόρο ζέα, τον αρχαιότερο, που τον εξαφάνισαν και μάλιστα ο Ελευθέριος Βενιζέλος! Κάτι δεν πήγαινε καλά σ’ αυτή την ιστορία. Χωρίς να είμαι βιολόγος, γεωπόνος ή γιατρός άρχισα να σκέφτομαι… και χωρίς να τρώω ζέα.

Λες να θέλουν να περάσουν τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους στους Έλληνες βαπτίζοντας τους ζέα; Υπερβολικά καχύποπτη σκέψη αλλά τώρα ξέρω, από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται. Άρχισα. λοιπόν, ν’ ανασύρω από τη μνήμη μου πληροφορίες που είχα από παλιά, αναζήτησα όλα τα ανάλογα λήμματα στο Greek English Lexicon των Liddell & Scott και σε αρχαία κείμενα. Στο τέλος αποφάσισα το αποτέλεσμα της μικρής μου αναζήτησης να το μοιραστώ μαζί σας, μήπως κι όλοι μαζί φθάσουμε στη λύση του μυστηρίου της ζέας.

Το αρχαίο λιμάνι Ζέα ήταν κυρίως πολεμικό, ναύσταθμος και όχι εμπορικό, συνεπώς η θεωρία ότι πήρε την ονομασία του από την εξαγωγή ζέας μάλλον δεν ισχύει. Όμως, δίπλα του υπάρχει ένα Μητρώον, ιερό της Μεγάλης Μητέρας Φύσης (Ρέα, Ήρα, Δήμητρα). Η Ήρα-Διώνη είναι αδελφή και σύζυγος του Δία, το θηλυκό μισό του. Ζευς -ζειν, μοιάζει η πιο λογική προέλευση του αρχαιότατου αυτού σπόρου και της περιοχής του ιερού.

Ο Διοσκουρίδης στο Περί ύλης ιατρικής, 3, 74, 1-2, γράφει: Λιβανωτίς-δισσύ, η μεν κάρπιμος, υπ’ ενίων δε ζέα ή καμψάνεμα καλουμένη ης ο καρπός κάχρυ καλείται, φύλλα δε έχει μαράθω, όμοια, πλατύτερα δε και παχύτερα…

Η ζέα είναι δημητριακό όπως ο σίτος (πυρός, σπυρός) και η κρίθη (Hordeum vulgare). Ζέα ή όλυρα ή κέγχρος, κάχρυ, κοινώς το κεχρί (Panicum miliaceum). Ο σίτος ή πύρος Triticum vulgare, η ζέα ή κέγχρος Panicum miliaceum, αγγλικά ο σίτος wheat και το κεχρί beard wheat εύκολα μπορεί κάποιος να μπερδευτεί.
Το κεχρί είναι πράγματι σπόρος παλαιότατος. Τον γνωρίζουμε ως τροφή των πουλιών, αγγελιαφόρων των θεών. Μάλιστα ο κέγχρος ονομάζεται και σόργο (!!!!!).

Δεν ήξερα ότι ήταν τροφή και των αλόγων, των φτερωτών ίσως, όπως ο Πήγασος; Πάντως ζέα ονομάζεται ο ουρανίσκος του στόματος των ίππων και αυτό εξηγεί πολλά. Ο ίππος είναι σύμβολο του Ποσειδώνα, κύρια θεότητα των Μινυών την “εποχή των Πυραμίδων” (επισήμως 2800 – 1800 π.Χ.). Κεχρίας είναι επίθετο του Ποσειδώνα και όνομα ενός γιου του. Ο Κεχρίας έδωσε τ’ όνομα του στις Κεχρεές, ανατολικό λιμάνι της Κορίνθου. Είναι ονομασία πολλών θέσεων όπως της θέσης της Πυραμίδας των Κεχρεών, του Ελληνικού, στην περιοχή του Άργους! Είναι επίσης το πρώτο συνθετικό της λέξης κεχριμπάρι, δηλαδή το ήλεκτρο (ρετσίνι, αλλά και κράμα χρυσού και αργύρου).

Υποθέτω ότι το triticum monococcum και το triticum dicoccum (emmer wheat ή farro) είναι είδη του triticum vulgare. Δηλαδή το triticum dicoccum είναι είδος σίτου, όχι ζέας. Είναι πιθανό ο “νέος” σπόρος της Monsanto, μέσα από τη σύγχιση γύρω από τ’ όνομα της ζέας, να κυκλοφορήσει ως ζέα ή ζειά!

Καλά, τότε εμείς θα αρχίσουμε να τρώμε κεχρί!

Πηγή

Advertisements

Single Post Navigation

13 thoughts on “Το μυστήριο του σπόρου ΖΕΑ!

 1. Ὁ/ἡ Αντώνης εἶπε στὶς :

  diladi gia na katalavo pou thelis na kataliksis, i zea pou kiklofori afti ti stigmi stin agora se diafores morfes den ine zea ala kapio diaforetiko idos sitou? rotao giati ematha gia ti zea meta apo protropi kapiou gnostou ke thelo oposdipote na ti valo sti diatrofi mou. ala oxi na pao na agoraso proioda pou ipotithete oti ine zea ka na mou vgoune sitari.

  • Ὁ/ἡ perists εἶπε στὶς :

   Από οσο γνωρίζω ειναι σποροι ζεας που εχουν διασωθει στην Ιταλια και τους φερανε στην Ελλαδα … η ζεα δεν ειναι σιτος …

 2. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

  ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΡΙΚΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ. Έτσι και ο Βιτάλης του ΠΑΜ(πρώην άνθρωπος των προηγούμενων καθεστωτικών κυβερνήσεων)στο δελτίο τύπου της 15-7-13,άρχισε να κάνει αυτό που έμαθε καλά.Ζητάει από τα blogs να αφαιρέσουν κάθε αντίθετη άποψη με τη δική του(βασανίστε μας κιόλας).Φαντασθείτε λοιπόν ναρχόταν στην εξουσία κι΄ όλας.Ο δειλός απειλεί και με μηνύσεις και με μάρτυρες κατηγορίας καθηγητές του πανεπιστημίου. Μάλλον σαν κι αυτούς που θα πιστοποιήσουν ότι οι ακτινοβολημένοι σπόροι από την Έρημο, τη Γερμανία είναι οι αρχαιοελληνικοί σπόροι.Ο αθεόφοβος ζήτησε και επιστολή από τον Peter Frank ,(που τον έχουν ξεμπροστιάσει όλοι οι blogers,για να πιστοποιήσει ότι το franckenkorn που έφερε ως ζειά είναι η αρχαία ζειά. Έβαλε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Ιδού γιατί:
  http://wheatpedigree.net/sort/show/24032
  GRIS
  Genetic Resources Information System for Wheat and Triticale
  Last u[pdate:2013-01-12

  Accesion List FRANCKENKORN Pedigree
  FRANCKENKORN
  Page 1 Page 2
  Name FRANCKENKORN
  Acession number PI-587201
  Pedigree:MUTANT-D-24/2*ALTGOLD//ROUQUIN[2965];
  Species TR.SP(Σημείωση δική μου:Τα αρχικά TR σημαίνουν Τρίτικουμ-στάρι και SP Σπέλτα,δηλαδή Ντί νκελ κοινό όνομα.Ούτε δίκοκκο ούτε ζειά,ούτε σπαρτόν,ούτε αιγιλοπάς και σαχλαμάρες.Σημειωτέον το Ντίνκελ είναι μαλακό στάρι,το δίκοκκο σκληρό)
  Bot.variety
  Habit W
  Locality DEU
  Gene Glu-A1a,Glu-B1d,Glu-D1d[3703]
  Synonym
  Status CVR
  Year 1995
  Originator Dr.P.Franck Pflanzenzucht Oberlimpung

  Πρώρα στο http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html του Ξηρόπερου αποκαλύφθηκε ότι η ζειά του Βιτάλη είναι υβρίδιο ακτινοβολημένο, δημιουργία του περισπούδαστου Peter Frank,o ο οποίος ευλογάει τα γένεια του, νομίζοντας ότι είμαστε τυφλοί και δε θα τον ψάξουμε..
  Δημιουργία του 1995 όπως γράφει το πιστοποιητικό του ίδιου οργανισμού πού επικαλείται ο Γερμανός κύριος,ιδιοκτήτης του σπόρου.Ξέρετε μήπως κανέναν άλλον ιδιοκτήτη σπόρου που να μην είναι υβρίδιο;Μηνύσεις λοιπόν κύριε Βιτάλη!καί ποιους θα έχεις μάρτυρες?Tον Γρηγορίου και τον Γερμανο?Έχει να πέσει πολύ γέλιο με τον αρχομανή.

 3. Ὁ/ἡ ΠΡΟΚΟΠΗΣ εἶπε στὶς :

  Αλίευσα από το site
  poulithragr.blogspot.com/2013/07/blog-post_15.html‎
  Στην αμυγδαλιά θέρισαν τη ζέα το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι τα εξής σχόλια/
  ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1,
  Με όλο το σεβασμό στούς συναδέλφους-αγρότες και επειδή θεωρώ ότι η ανάρτησή σας δεν έχει μόνο λαογραφικό-τουριστικό ενδιαφέρον , θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου.
  Πολύ καλή η προσπάθεια με το μαυραγάνι. Είναι όμως το μαυραγάνι πού καλλιεργούσαν οι παππούδες σας στην περιοχή; Καθώς θα γνωρίζετε ειδικά το μαυραγάνι έχει γίνει αντικείμενο βελτίωσης και βρίθει η αγορά από ποικιλίες του πού είναι ιδιοκτησία τού δημιουργού, υβρίδια δηλαδή, πού τα αγοράζουμε από τούς γεωπόνους και τις εταιρείες σπόρων, με αποτέλεσμα ο γεωργός να μπορεί μεν να κρατήσει σπόρο, ο οποίος όμως βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Παλιά υπήρχαν πολλές ποικιλίες, τόσο σε σκληρό όσο καί σε μαλακό στάρι καί κάθε περιοχή είχε τη δικιά της ποικιλία με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αν είναι το μαυραγάνι της περιοχής σας τότε τα αποτελέσματα θα είναι άριστα. Θυμίζω πως σήμερα 2013 την μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών κατέχουν τα υβρίδια της ποικιλίας μαυραγάνι, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα παλιά. Ειναι επίσης γνωστό ότι ο παλιός σπόρος δεν έχει ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ σε αντίθεση με τα υβρίδια, γιά να ξέρουμε τι λέμε. Είναι σαν να καλλιεργείς μαυραγάνι , όπως το ΒΟΒ τού Ζουλιάνη καί να θεωρείς πως καλλιεργείς παραδοσιακή ποικιλία, ντόπια. Απλά δεν γίνεται.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2.Ερχόμαστε τώρα στο θερισμό σας της “ΖΕΑΣ”. Δυστυχώς πέσατε θύματα καί εσείς, όπως πολλοί από μας , της απάτης πού έχουν στήσει Ελλαδέμποροι , όπως πολλοί γεωργοί καί όψιμοι καλλιεργητές με αντίκτυπο καί στούς καταναλωτές. Δυστυχώς συμμετέχουν με τις “αναλύσεις τους“, οικονομικές καί γεωπονικές δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων, όπως ο κ. Νάνος στις αναρτήσεις σας. Με πρωτεργάτες το ΠΑΜ καί ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ τού κ. Βιτάλη, τον κ. Παχόπουλο από την Κατερίνη καί τον κ. Κοσμίδη, αποσχισθέντα από το ΠΑΜ (αν καί οι δύο τελευταίοι έπαψαν να το αποκαλούν ζέα, αλλά δίκοκκο στάρι) έχουν εισάγει σπόρους ύποπτους -ακτινοβολημένους – γενετικά βελτιωμένους -τροποποιημένους – μεταλλαγμένους τελικά, πού τούς έχουν βαπτίσει ως “ζέα-ζειά” καί με ψεύτικες υποσχέσεις καί τυχάρπαστες οικονομικές αναλύσεις, όπως ανέφερα καί καλλιεργητικές μεθόδους υπόσχονται πέραν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ απατηλά κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως η αλήθεια θα λάμψει , αλλά μέχρι τότε θα έχουν πετύχει τούς σκοπούς τους. Δηλαδή την εξαφάνιση κάθε γηγενούς ποικιλίας, όχι μόνο τού δίκοκκου καί τού μονόκοκκου σταριού, αλλά κάι κάθε άλλης ντόπιας ποικιλίας.
  Αγαπητοί φίλοι οι αποδόσεις στούς αβελτίωτους ντόπιους σπόρους ήταν πάντα καί είναι μικρές (άλλωστε το γεγονός μαρτυρά και ο παραγκωνσιμός τους από τούς σύγχρονους αγρότες μας) . Το προϊόν αλωνίσματος , (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ), πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν πωλείται από τον αγρότη στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 0,40 λεπτά/κιλό καί μάλιστα το βιολογικό. Το αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν γιά άλευρα καί μετά γιά μεταποίηση θα προέλθει με την χρησιμοποίηση αλυσίδας πανάκριβων μηχανημάτων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα λέπυρα, μουστάκια, σπασμένα, ατροφικά πού θα πάνε στα σκύβαλλα. Με την διαδικασία αυτή θα απομείνει από το αρχικό προϊόν το 30 με 40%. Η οικονομική ανάλυση τού δημοσιογράφου δεν είναι αληθής γιά τον τίμιο κουρασμένο αγρότη. Αφορά τα αρπακτικά πού μυρίστηκαν εθνική σωτηρία και χρήμα. Πουλάνε σπόρους από το χωράφι σε παγκόσμια πρωτοτυπία 1,70-5,00 ευρώ το κιλό άκουσον-άκουσον. Σπόρους πού τούς βαπτίζουν ως “ζεα-ζειά”, ενώ είναι εισαγόμενοι γενετικά βελτιωμένοι καί ακτινοβολημένοι. Αφού όλα είναι εισαγόμενα έχουν το καθένα το δικό του όνομα, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούν το όνομα αυτό; (emmer , αν είναι emmer, farro, αν είναι farro, dinkel, αν είναι dinkel και βεβαίως franckenkorn. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. Στις φωτογραφίες σας μου θυμίζετε τις παλιές καλές εποχές της γεωργίας. Εμείς οι υποψιασμένοι όμως , μετά το πέρασμα της πρώτης εντύπωσης με τις αναμνήσεις πού προκαλούν δεν μπορούμε να μήν σταθούμε στην πραγματικότητα. Βλέπουμε λοιπόν να καλλιεργείτε ένα μαλακό στάρι, τύπου Dinkel. Δεν είναι βέβαια κάν ένα παραδοσιακό σιτηρό (από τις χιλιάδες ποικιλίες πού υπάρχουν), αλλά είναι ακτινοβολημένο υβρίδιο μεταλλαγμένο FRANCKENKORN. Το έχει δημιουργήσει ο Peter Franck Γερμανός δημιουργός ποικιλιών, το 1995, καταγεγραμμένο στον Γερμανικό Εθνικό Κατάλογο το 2000 με αριθμό καταχώρησης ΡΙ-587201 (http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) (http://wheatpedigree.net/sort/show/24032).
  Οι σπόροι αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι γιά αυτούς όπως εσείς πού θέλετε να καλλιεργήσετε καί να διατηρήσετε ντόπιες ποικιλίες, αλλά καί γιά τούς καταναλωτές. Οχι μόνο , λόγω επιθετικότητος πρός τις ντόπιες ποικιλίες, θα προσβάλλουν καί θα τροποποιήσουν αυτές, αλλά θα τις εξαφανίσουν.
  Εtσι νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τα παραπάνω καί να ενημερώσετε καί εμάς γιά την προέλευση των σπόρων.
  Υ.Γ. Ακόμα καί άν συνεχίσετε να καλλιεργείτε καί να καλλιεργούμε υβριδικούς σπόρους σαν “ζέα-ζειά” πως θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε τα προϊόντα μας; Με ποιό όνομα θα τα εμπορευτούμε αφού υπάρχει απαγόρευση τόσο από το επίσημο Κράτος , όσο καί από τα δικαστήρια, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά blogs, όπου υπάρχει κινητικότητα καί πραγματικός οργασμός γιά να ξεσκεπαστεί όλη αυτή η απατηλή φρενίτιδα περί “ζέας-ζειάς” καί το εύκολο χρήμα καί αποδοτικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους , γεωργούς καί γεωπόνους (όχι από αυτούς πού μας γεμίζουν φυτοφάρμακα). Η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών καί η οικολογική –παραδοσιακή γεωργία θα μας ανταποδώσει τούς κόπους μας σε βάθος χρόνου, πρέπει όμως να προηγηθούν οι κόποι μας.

 4. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

  ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ site diogeneis.blog spot. com/2012/10/blog-post-27.html
  ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΖΕΑΣ, ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 99% ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΖΕΑ. ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΤΣΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ!
  ΈΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΖΕΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ! ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΣΩΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ Η Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΦΥΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΦΙΚΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ!

 5. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

  Αλιαισα στο site τα εξης σχολεια.
  Κυρία Τριανταφύλλου, μερικές ερωτήσεις καί μία διαπίστωση. Διαπίστωση: Μέση απόδοση στρέμματος 165 κιλα Χ 5 ευρώ = 850 ευρώ το στρέμμα Χ 20 στρέμματα =16.500 ευρώ με τρία ποστίσματα. Κατά τα άλλα ισψχυρίζεστε ότι είναι τσιμπημένοι οι άλλοι σπόροι.Δώσε καί μένα μπάρμπα καιπροσέξτε όταν τα λέτε δημόσια γιαττί κυκλοφορούνκαί ρουφιάνοι καί εφοριακοί. Επειδή τουλάχιστον γιά όσους είμαστε καλλιεργητές , σιτηρών καί όχι μόνο, μερικά πράγματα όπως τα παρακάτω είναι μη επιδεκτικά αντίρρησης. Ερωτήσεις: 1)Αν αγοράσω από σας δίκοκκο (ζέας) θα φυτρώσει πάλι του χρόνου γιά να τον πουλάω καί γώ? 2)Από που είναι πιστοποιημένος ο σπόρος καί με ποιά ονομασία, γιατί άν αναγράφει όχι ζέα (αυτό ξέρουμε όλοι ότι αποκλείεται), αλλά Triticum dicoccum (θα γνωρίζετε βέβαια γιατί το Τ του Triticum είναι κεφαλαίο, αν όχι σας βάζω εργασία αγροτική-ποιός είπε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να διαβάζουν) θα έχετε συμβάλει στην ανακάλυψη της θεωρίας των πάντων. Δικαιολογώ γιατί: , βεβααίως είναι γνωστό, ότι Ελληνικός σπόρος δίκοκκου μόνο στον Αντωνόπουλο υπάρχει (όχι ζέα κύριε Αντωνόπουλε), ο οποίος μεταποιεί το τελικό προϊόν καί δεν πουλάει σπόρο καί καλά κάνει γιατί δεν είναι σποροπαραγωγική εταιρεία. farro από την Ιταλία δεν δίδουν οι Ιταλοί αφού είναι ΠΟΠ καί πουλάνε μόνο υβρίδια δίκοκκου (μεταλλαγμένη ΖΕΑ παρακαλώ, αν όντως γνωρίζετε από γεωργικές καλλιέργειες). Το emmer από τη Γερμανία ή θα το πάρεις σπόρο γιά κόλυβα, ή θα τον φυτέψεις επίσης μία χρονιά. 3) Το σπόρο πού θα σας ζητήσω θα μού τον δώσετε με τιμολόγιο, άντε απόδειξη? γιατί τότε θα είσθε υποχρεωμένη να αναγράφετε τι μού πουλάτε. Είμαι σίγουρος πως δεν θα απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά καί δεν σας προβοκάρω. Ετσι κάνουν όλοι και όλες κυρία Τριανταφύλλου. Θέλετε να σας πώ ποιοί? Αμέσως, έχουμε καί λέμε Γιώργος Μιμητός, έχει κατακλύσει τα blogs με διαφημίσεις ο αφελής . Κοσμίδης ο ιωνοιατροφιλόσοφος καί καουμπόυ,, από τότε πού τα έσπασε με το ΠΑΜ τού Βιτάλη , δεν ξεχωρίζει μαλακό από σκληρό στάρι αλλά δεν πειράζει. Ο Βιτάλης βεβαίως, μεταλλαγμένο dinkel σε χιλιάδες σακκιά από Γερμανία. Παχόπουλος από Κατερίνη, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις καί όψιμος καλλιεργητής σε Μαυραγάνι καί μεταλλαγμενο δίκοκκο από Ιταλία. Βησσαρόπουλος από Καρδίτσα, πού τον ψάχνουν ακόμα στις βιολογικές λαϊκές γιά τις χοντράδες του με τα βιολογικά, έχει αναρτήσει το αμίμητο … πουλάω ζεα , δηλαδή zea mays… (γιά όσους ξέρουν από καλαμπόκι). Υπάρχουν καί σοβαροί-ες. Ασ πούμε οι αδελφές Τσιαντή στα Φάρσαλα οργανική καλλιέργεια δίκοκκου, δεν τολμάει να το πεί ζέα, θα θυμώσουν οι Γερμανοί καί οι της Trinity farm απ’ το Εξωτερικό, γιατί είπαμε είναι σοβαρές κυρίες, μετρημένα λόγια, μετρημένες καλλιέργειες, γερμανικά προϊόντα βεβαίως, τώρα άν είναι μεταλλαγμένα – τροποποιημένα τα σποράκια τους ο μακαρίτης θεοσοφιστής Steiner γνωρίζει, εγώ πάντως δεν τσιμπάω σε όψιμους γεωργούς σαν καί σας καί αυτές καί στις hi tech συσκευαίες τους. Ασε πού είναι χειρότερες από τον Αντωνόπουλο, ακόμα περιμένουν τα μαγαζιά στην Αθήνα δίκοκκο, όλο έρχεται Α! Ξέχασα τούς Βορειοελλαδίτες από την Κομοτηνή με τις γιορτές δίκοκκου. Πως θα αγοράσω παιδιά τούς σπόρους σας πού φέρατε από την Ιταλία? Απάντηση, χωρίς τιμολόγιο φυσικά, γιατί τι θα γράψουμε πάνω? Το χαρακτηρισμό κόλυββα από εκεί τον άκουσα. Ειναι μικρή η πατρίδα μας γιά να χαθούμε.Τέλος οι Αν τωνόπουλοι, ζέα ξε ζέα , ούτε σπόρους πουλάνε ούτε φούμαρα λένε καί βεβαίως αν εσείς βγάζετε με είκοσι στρέμματα 20.000 ευρώ περίπου, φαντασθείτε αυτοί πόσα εκατομύρια ευρώ σε μία χρονιά θα βγάζανε από όλους τούς αφελείς πού από γραφιάδες θέλουν να γίνουν γεωργοί. Μην ξεχνάμε ότι καί τον άλλο χρόνο πάλι θα τούς πούλαγαν σπόρους γιατί οι όψιμοι αγρότες θα έρχονταν αντιμέτωποι με την δυσκολότερη καλλιέργιεα σιτηρών. Το ψιλολέτε καί σεις πού είσθε άσχετη με το χώμα. Μην μού πείτε το αντίθετο, θα εκτεθείτε. Τελικά δύο λόγια είπα να σας γράψω, χίλια είπα κυρία Τριανταφύλλου καί άλλα τόσα θα σας γράψω , όχι από την απάντησή σας πού δεν θα κάνετε αλλά σε όσα blogs (υπάρχουν πολλά φιλόξενα καί δημοκρατικά) με αναρτήσουν. Πιασάρικο το agronews γιά να δούμε όμως τι γίνεται με την αντίθετη άποψη. Ετσι κι αλλιώς θα γίνει αναδημοσίευση όπου δεί. Γιά να μπεί λίγο μέτρο καί στούς δημοσιογραφούντες καί στούς δημοσιογράφους (τύπου εσπρεσσο) που ανακάλυψαν την Αμερική καί τον Μεγαλέξανδρο

 6. Ὁ/ἡ ΕΥΜΟΛΠΟΣ εἶπε στὶς :

  ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΗΔΕΝ. (ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ).
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ.
  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΥΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΔΙΑ-ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΕΤΕ ΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΖΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

 7. Ὁ/ἡ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΣΙΟΣ εἶπε στὶς :

  ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ.
  ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ(ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΖΕΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ) ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΨΙΜΟΙ
  ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΩΣ ΖΕΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ
  ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ. Ο ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΟΜΩΣ ΒΗΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΥΒΡΙΔΙΟ
  ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ zea mays ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΟΡΟ ΖΕΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
  http://biovisaropoulos.gr/fields.html
  Βιολογική Γεωργία
  banner of viobisaropoulos
  Η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που στοχεύει στην παραγωγή αγαθών ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, αυξάνοντας τον φυσικό τρόπο λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, η βιολογική γεωργία προσφέρει σε όλους μας φρέσκα, γευστικά και αγνά προϊόντα σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος.
  Με βάση τους επιστήμονες τα βιολογικά προϊόντα:
  Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή.
  Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
  Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών.
  Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται.
  Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
  Έχουν λιγότερα πρόσθετα. Καθώς πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
  Ζέα μαϋς
  banner of viobisaropoulos Η Ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Δείγματά του έχουν βρεθεί σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται στα 12.000 χρόνια π.Χ. Αναφέρεται και ως Ζειά. Χαρακτηρίζεται από “al dente” υφή και καρποειδή γεύση, είναι χορταστική και ευκολοχώνευτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα, ιδιαίτερα εύπεπτα. Μόνο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν επίσης και προβιοτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και άλλων νόσων του γαστρεντερικού, αλλά και με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

 8. Ὁ/ἡ Giorgos stavlakis εἶπε στὶς :

  Αγαπητέ κ. Κοσμίδη το κείμενο (ενημέρωση για το ΖΕΑ-ΖΕΙΑ, προς ‘’πρόληψη’’ εξαπατήσεως του Ελληνικού Λαού).
  Βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Στρατηγού (Aifantis-Skephellas.gr) στην οποία ιστοσελίδα δεν μπορεί να γράψει κανείς άλλος παρά μόνο ο Στρατηγός. Επίσης διαπιστώνω ότι είσαι αρκετά άσχετος με την καλλιέργεια-ιστορία και εξέλιξη των σιτηρών. Παρόλα αυτά προσπαθείς να μας πείσεις ότι είσαι καλλιεργητής ΖΕΑ. Σε πληροφορώ ότι τα Δίκοκκα Σιτηρά είναι καταγεγραμμένα επίσημα αρκετές χιλιάδες ποικιλίες και με επίσημες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το Δίκοκκο Σιτάρι είναι ένα ετερογενές είδος με μεγάλη διακύμανση, παραλλαγές και αντίθετες συνθέσεις πρωτεινών από ποικιλία σε ποικιλία. Επίσης στο video που παρουσιάζεις ως αλωνισμός ΖΕΑ είναι ένα γερμανικό Ντίνκελ (από τα χιλιάδες που υπάρχουν) και δεν είναι καν ένα παραδοσιακό γερμανικό Ντίνκελ, αλλά ένας ‘’γενετικά βελτιωμένος’’ σπόρος Frankenkoth, σπόρο που έφτιαξε μετά από πολλές διασταυρώσεις ο Peter Franck. Τον ίδιο σπόρο που εισάγετε από την Γερμανία μαζί με το πατριωτικό μέτωπο και τον κ. Βιτάλη και εξαπατώντας τους αγρότες μας τους το παραδώσατε ως το Αρχαίο Ελληνικό σπόρο ΖΕΑ. Σε αυτή τη καμπάνια-φάρσα συμμετείχαν δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες και ο αυτοαποκαλούμενος ερευνητής Μιχάλης Γρηγορίου. Γιατί άραγε? Γνωστές και οι αντιπαραθέσεις που προέκυψαν μεταξύ σας από την εκμετάλλευση του σπόρου και η διαγραφή σας από την συγκεκριμένη ομάδα. Σεω πληροφορώ δε ότι το ΖΕΑ ανήκει σε μια τελείως διαφορετική ομάδα δημητριακών με διαφορετικούς γόνους και διαφορετικά χρωματοσώματα. Επίσης σε πληροφορώ ότι τα μονόκκοκα σιτηρά είναι μια καταπληκτική ομάδα δημητριακών, αρκεί να μην είναι βελτιωμένα, με μια μοναδική Αρχαία Ελληνική ποικιλία που έχει διασωθεί και δενέχουν καμία σχέση με τα σημερινά σιτηρά που γράφεις στο κείμενό σου. (και στα μονόκκοκα έχουν εισαχθεί γενετικά βελτιωμένα σπόρια και παραδόθηκαν στους ανυποψίαστους αγρότες μας. Βλέπε την φάρσα-εκπομπή για το ΖΕΑ ‘’Αληθινά Σενάρια’’). Γιατί κ. Κοσμίδη ενώ έχουν εισαχθεί πάρα, πάρα πολλά ύποπτα σπόρια από πολλούς, με ‘’συγκεκριμένα συμφέροντα’’, προσπαθείτε όλοι να τα βαπτίσετε ότι είναι το Αρχαίο Ελληνικό Δημητριακό ΖΕΑ? Τα σπόρια όλα από την χώρα που έγινε η εισαγωγή έχουν ένα όνομα. Γιατί δεν χρησιμοποιούν το μητρικό τους όνομα και τα βαπτίζουν όλα ΖΕΑ-ΖΕΙΑ. Τώρα τελευταία βλέποντας ότι χάνουν το παιχνίδι υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για το Δίκοκκο σιτάρι (μάλιστα προβάλλοντας το ως το αρχαίο ελληνικό σιτάρι, χωρίς να δίνουν σημασία ότι τα πάντα είναι εισαγόμενα και ότι τα δίκοκκα είναι πολλές χιλιάδες ποικιλίες). Να σταματήσετε να ρίχνετε λάσπη στον ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ που χάριν σε αυτόν μετά από προσπάθειες 30 ετών κατάφερε να ξαναφέρει στην διατροφή μας τους ξεχασμένους ντόπιους και αρχαίους ελληνικούς σπόρους. Σε αυτόν θα οφείλουμε επίσης ότι είναι δυνατό να διασωθεί από την αλόγιστη εισαγωγή βελτιωμένων σπόρων δίκοκκου και μονόκοκκου που παρουσιάζονται ως ΖΕΑ.

  • Ὁ/ἡ perists εἶπε στὶς :

   ΠΕΡΙ ΔΙΚΚΟΚΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ [TRITICUM DICCOCUM – ZEAΣ].

   ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ.

   Όταν απορρίπτεται κάτι, θα πρέπει να προτείνετε κάτι νέο. Ισχυρίζεσθε ότι οι σπόροι ειναι ακτινοβολημένοι και γενετικά τροποποιημένοι, ποιά η πηγή σας, ή απλώς είναι έτσι επειδή το ισχυρίζεσθε. Εσείς οι υποψιασμένοι συνεχίστε να τρώτε αυτό που έτρωγαν τα άλογα και τα γαϊδούρια πριν από 2500 χιλιάδες χρόνια, δηλαδή πυρό [σιτάρι] με 33% γλουτένη, εμείς προτιμούμε δίκκοκο σιτάρι με λιγώτερο από 5% γλουτένη, διπλάσιο μαγνήσιο και λυσίνη. Αυτά είναι συμπεράσματα χημικής ανάλυσης από επίσημο εργαστήριο. Εσείς συνεχίζετε το έργο του Εβραίου Μπενύ Ζελόν [ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ], δηλαδή το σταμάτημα της καλλιέργειας και βρώσης, του δίκκοκου σιταριου, που έχει τις ρίζες του σε ένα παληό αρχαίο δημητριακοό τον ΚΑΠΛΟΥΤΖΑ, που έχει πανομοιότυπο σχήμα με το δίκκοκο σιτάρι και ίδιες αναλογίες σε πρωτεϊνη, μαγνήσιο, λυσίνη και γλουτένη. Το βρήκα αυτοφυές πλέον σε παρυφές χωραφιών, στα Σέρβια Κοζάνης, μάζεψα σπόρους με ψαλίδι, έσπειρα, [30 κιλά ανά στρέμμα], απόδοση 150 – 200 κιλά ανά στρέμμα, του χρόνου θα μπορώ να προμηθεύσω σπόρους. Διαθέτω, ημίσκληρη – βιολλογική σκληρόπετρα και δύο ποικιλίες μαλακής βιολλογικής σκληρόπετρας. [30 κιλά ανά στρέμμα], απόδοση 150 – 200 κιλά ανά στρέμμα].
   Έχω τράπεζα παληών Ελληνικών λαχανικών, τα οποία δίδω δωρεάν, με την μόνη υποχρέωση να μοιράζονται δωρεάν οι σπόροι.
   Εσείς με ποιά κίνητρα γράφετε, ποιές είναι πράξεις σας, ποιοί σας χρηματοδοτούν, σκουλήκια του κερατά είστε και νέοι Εφιάλτες, ανάλογοι με τους δοσίλογους πολιτικούς της τελευταίας 40 ετίας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
   Επειδή προσπαθώ να βγάλω την τσίμπλα από τα μάτια των Ελλήνων, να ξαναβρούν τις ρίζες τους , είμαι αφελή, εεεε ναι λοιπόν μου αρέσει να είμαι τέτοιου είδους αφελής και πάνω από όλα ΕΛΛΗΝΑΣ = ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ= ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ= ΠΑΙΔΕΙΑ= ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

   Χρηστος Κοσμιδης

 9. Ὁ/ἡ Ανωνυμος εἶπε στὶς :

  Για τη Ζέα και για τις αρχαίες ποικιλίες
  ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΤΗΝ 29-9-2013 ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

  Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 επισκέφθηκα την ετήσια πανελλήνια οικολογική γιορτή στην Χαλκίδα σαν αντιπρόσωπος της Ευβιοτικής Μ.ΕΠΕ. Παραβρέθηκα και στη γενική συνέλευση και παίρνω την πρωτοβουλία να παραθέσω ένα κομμάτι από όσα ειπώθηκαν εκεί για τη ‘ΖΕΑ’, καθώς τα βρήκα ενδιαφέροντα.
  Μία πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα στην γιορτή , έκανε κριτική στον Γεώργιο Αντωνόπουλο για το θέμα της “Ζέας” και ζήτησε ακόμα και ψήφισμα για την αποπομπή του από την Οικολογική Γιορτή. Ο Αντωνόπουλος δεν ήταν παρών και ειδοποιούμενος προσήλθε στο συμβάν και ζήτησε να πάρει το λόγο επί προσωπικού. Μεταφέρω εν είδει δημηγορίας όσα συνέβησαν μαζί με την ομιλία – απολογία του Αντωνόπουλου, όσο πιο πιστά γίνεται. {…} “Αγαπητοί συνάδελφοι/ες βιοκαλλιεργητές, μετά από τόσες δεκαετίες , όλοι πια γνωριζόμαστε καλά. Η συγκεκριμένη νεοφώτιστη ομάδα βιοκαλλιεργητών , μάλλον στηρίζει τη γνώση της για τους ντόπιους σπόρους στο ιντερνέτ και όχι στα πεδία των μαχών , που για μας είναι τα χωράφια μας. Ας μιλήσει κάποιος από αυτούς μπροστά μου και να πει αν υπάρχει κάποιος μεταξύ τους , πού να καλλιεργεί έστω μία (1) ντόπια ποικιλία.”{…} Κανείς δεν απάντησε, κανείς δεν σηκώθηκε. Υπήρχε και κάποια Γεωπόνος μεταξύ τους , μάλλον πρωτοστατούσε στην ομάδα. Απευθύνθηκε σε αυτήν ο Αντωνόπουλος και την ρώτησε αν γνώριζε τις κατηγορίες των σιτηρών. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν απάντησε, ερχόμενη σε δύσκολη θέση, έτσι απευθυνόμενος σε αυτήν ο Αντωνόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει, ως όφειλε, βασικά πράγματα και να έχει λόγο για την διατήρηση-καθαρότητα και σταθεροποίηση των ποικιλιών . Συνέχισε την τοποθέτησή του ο Αντωνόπουλος και αναφέρθηκε στο θέμα της “Ζέας” και είπε {…} “Δέχομαι τα τελευταία 2 χρόνια μία μεγάλη επίθεση από μεγάλα συμφέροντα πού προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή μας και με κάποιο τρόπο την Ιστορία μας. Ως προς την διατροφή , δυστυχώς, έχουν παρασύρει και ένα μέρος από το δικό μας χώρο. Από το 1985 πού δραστηριοποιούμαστε στον Οικολογικό χώρο και στην καλλιέργεια ΜΟΝΟ ντόπιων ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση, στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου τα προϊόντα πού παράγουμε δεν τα δίνουμε σε μεσάζοντες, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ανώνυμα και αμφιβόλου ποιότητος μεγάλα καταστήματα, ούτε δίνουμε συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε ιντερνετικές εκπομπές και ιστοχώρους, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις και προσκλήσεις. Αρνούμαστε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές παρά το γεγονός ότι και εκεί οι προτάσεις είναι πολλές και “συμφέρουσες”. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο έχουμε επιβιώσει , αλλά έχουμε αναπτυχθεί τόσο πολύ που τα προϊόντα μας σε όλη την Επικράτεια θεωρούνται συνώνυμο της ποιότητος και της καθαρότητος εδώ και πολλά χρόνια. Αντί λοιπόν, ειδικά οι νεοφώτιστοι, να αναζητούν οδηγίες και κατευθύνσεις από μας, προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν. Θα τούς πληροφορούσαμε λοιπόν , αν είχαν σοβαρές ανησυχίες, πως σε βάθος 30 ετών έχουν ιδρυθεί ομάδες ανήσυχων καταναλωτών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Ελλάδας, πως τους έχουμε μάθει ότι ο καλύτερος σύμβουλός μας είναι Ο ΑΡΓΟΣ-ΑΡΜΟΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, που όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στις ιντερνετικές αφέλειες , αλλά έρχονται επί τόπου στο Αγρόκτημά μας για να δουν τις φάσεις ανάπτυξης των φυτών , την συγκομιδή ή και την μεταποίηση.”” {…} Αμέσως μετά και αφού κατακλύσθηκε από ερωτήσεις για να τοποθετηθεί για το θέμα της “Ζέας” και παρά τον εμφανή δισταγμό του ενέδωσε . {…}” Ο μύθος της “Ζέας” και ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα, γνωρίζετε ότι ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση τού βιβλίου “Ιστορικός εμπαιγμός” του στρατηγού Αϋφαντή τα τέλη του 2011 (αγνοώντας ο στρατηγός , παρά την ευφυΐα του, βασικούς κανόνες για την δημοσιοποίηση ανεξακρίβωτων πραγμάτων και «γνώσεων», πού μπορεί να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις , όπως και κατέληξαν ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες). Θέματά του η ενέργεια, η οικονομική κρίση , η διατροφή και φυσικά η “ζέα”, που παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν σε ελάχιστες σελίδες , έγινε στόχος διαρκούς αντιγραφής από το ιντερνέτ και από ανθρώπους που καμία σχέση δεν είχαν με το θέμα έστω και στην γενικότητά του, είχαν όμως σχέση με τα οικονομικά συμφέροντά τους (όχι πάντως ο συγγραφέας του βιβλίου). μυρίσθηκαν χρήμα και “εθνική σωτηρία”. Αφού βρέθηκε η “θεωρητική” βάση , η οποία στήριξε την πρακτική της απόδειξη στα προϊόντα μου, άρχισε ο Γολγοθάς μου . Άρχισαν να εισάγονται από διάφορες εταιρείες και ύποπτα κέντρα , σπόροι και προϊόντα “Ζέας-ζειάς” από διάφορες και απίθανες χώρες τού κόσμου (Κίνα, Αμερική, Γερμανία, Αλβανία, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Αιθιοπία, ), το κάθε τι βαπτιζόταν “ζέα-ζειά” και άρχισαν με την τρομερή παραπληροφόρηση τού διαδικτύου και την διαφήμιση ακόμα και από σοβαρά έντυπα και ιστοτόπους να τροφοδοτούν στους καταναλωτές , αλλά και στους ανυποψίαστους αγρότες ώστε να τα παρουσιάσουν ως ελληνικά την νέα καλλιεργητική περίοδο και μυρίσθηκαν εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια. Τα περισσότερα σπόρια (επιεικώς δεν τα λέω όλα) ήταν ακτινοβολημένα και μεταλλαγμένα , σπόρια εργαστηρίου για μας τους βιοκαλλιεργητές. Γνωρίζουμε οι περισσότεροι από μας ότι με την διασταύρωση , την επικονίαση και με την προγραμματισμένη “επιθετική” εξολοθρευτική ικανότητα αυτών των σπόρων , κινδυνεύουν άμεσα προς εξαφάνιση οι ελάχιστες εναπομείνασες αρχαίες και ντόπιες ελληνικές ποικιλίες. Αυτό έγινε στην Ινδία και γίνεται από την “πίσω πόρτα” σε όλον τον κόσμο. Οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα προϊόν σε μία έτοιμη αγορά αδημονούσα και φέρνουν τεράστιες ποσότητες προϊόντων και τα βαπτίζουν “ζέα” . Δεν περιορίσθηκαν μόνο στο δίκοκκο στάρι , αλλά και στο μονόκοκκο, που στην Ελλάδα έχει διασωθεί μία μόνο ποικιλία , ο Καπλουτζάς. Εισήγαγαν σπόρους μονόκοκκου βελτιωμένους , ύποπτους και τους πούλησαν στη Μακεδονία με υποσχέσες για μεγάλες παραγωγές που θα έχουν εύκολη αποφλοίωση (αν είναι δυνατόν). Τρανταχτό παράδειγμα βιοκαλλιεργητής από το Κιλκίς (είπε ονόματα με παρρησία, εγώ όμως δεν τα αναφέρω), που σήμερα εδώ στην Έκθεση μοιράζει σπόρο μονόκοκκου και τον ονομάζει και “ζέα”. Ο σπόρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον Καπλουτζά. Δεν εξαπατήθηκε όπως πολλοί άλλοι αγρότες. Τον είδαμε στην εκπομπή του Ασλανίδη στην ΕΤ3 τον χειμώνα . 10 χρόνια καλλιεργεί την ντόπια γηγενή αρχαία ελληνική ποικιλία , αλλά η δυσκολία που έχει δεν τον άφησε να την αξιοποιήσει. Μας είχε προετοιμάσει λοιπόν στην εκπομπή αυτή , όταν έδειχνε πως στο διπλανό χωράφι του θα φύτευε την βελτιωμένη ποικιλία που ξεφλουδίζει εύκολα, όπως έλεγε. Το ίδιο κάνει και έτερος υποτίθεται βιοκαλλιεργητής από την Καρδίτσα, που είναι ανεπιθύμητος σε όλες τις βιολογικές αγορές και φιλοξενήθηκε κι αυτός στην ίδια εκπομπή και μπερδεύει τα σιτηρά με το καλαμπόκι.
  Οι έξυπνες , πολιτισμένες ποικιλίες, γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι έχουν τις προγραμματισμένες πληροφορίες και εντολές τού εργαστηρίου , ενώ οι αρχαίες , παλαιές ποικιλίες έχουν αρχετυπικές πληροφορίες. Εύχομαι η “θεία πρόνοια” της Φύσης να μας προστατεύσει. Από την μεριά μας από την πρώτη στιγμή πράξαμε όπως μας υπαγόρευσε η συνείδησή μας ως αγρότες και Έλληνες. Παραδώσαμε σπόρους στην Τράπεζα διατήρησης πολλαπλασιαστικού υλικού στη Θεσσαλονίκη , με την οποία συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια για παρατήρηση , καλλιέργεια και μοριακή ανάλυση , καθώς και πλήρη φάκελο για το συγκεκριμένο φυτό , όπως και για πολλά άλλα , όπως επίσης και στο Ινστιτούτο Σιτηρών. Στο αγρόκτημα έχουμε πειραματισθεί με πάνω από 40-45 ντόπιες ποικιλίες μόνο στα σιτηρά. Κάθε μία ποικιλία είχε καλλιέργεια και παρατήρηση από 7-10 χρόνια . Όλες οι εργασίες σ’αυτήν την προσπάθεια γίνονται χειρωνακτικά (θερισμός , πάτημα στ’αλώνι κλπ) με έξοδα και κόστος δουλειάς τεράστιο. Οι ποικιλίες πού τελικά αναδείχθηκαν για τα καλλιεργητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ παλιά στον συγκεκριμένο τόπο από τούς παππούδες μας και τούς πατεράδες μας. Αυτό απέδειξε την ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των σπόρων. Κάθε σπόρος πρέπει να καλλιεργείται στον τόπο του. Είναι λάθος να καλλιεργείται η ντομάτα Σαντορίνης στη Μακεδονία και το Χάσικο και Κοκκινόσταρο της Κρήτης στην Ήπειρο, ή το Μαυραγάνι της Μακεδονίας στην Πελοπόννησο. Φανταζόμαστε την άνθιση μιας Γεωργίας που κάθε τόπος θα έχει τα εντελώς δικά του φυτά-δένδρα -ζώα-προϊόντα. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε σύμμαχο την ευλογημένη Ελληνική γη και το μοναδικό κλίμα το Ελληνικό. Θέλω να μοιρασθώ την αποκτηθείσα γνώση για αυτά τα πράγματα μαζί σας σήμερα. Σας πληροφορώ για μία ακόμη φορά ότι εδώ και τριάντα χρόνια , ΖΕΑ λέω τα προϊόντα μου πού παράγονται από την μοναδική ελληνική ποικιλία τού προϊστορικού σιτηρού triticcum dicoccum, που έχει διασωθεί από το Αγρόκτημά μας, που καλλιεργείται στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο , με την καλλιεργητική μέθοδο του Αγροκτήματος , με την δική μας μέθοδο μεταποίησης μέχρι το προϊόν να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Αν τα προϊόντα μου τα έλεγα με οποιοδήποτε άλλο όνομα θα μιλούσαμε σήμερα για αυτό το φαινόμενο. Με κατηγορούν ότι είμαι μονοπώλιο, γιατί δεν δίνω σπόρους σε όποιον μου ζητήσει. Αν πουλούσα τους σπόρους μου (βλέπετε τι γίνεται) και τα δικαιώματά μου , όλοι θα είχαν τούς σπόρους μου και γω θα ήμουν εκατομμυριούχος σε μία μόνο μέρα. Ομολογώ τα αυτονόητα, Όχι δεν δίνω σπόρους στον καθένα, όπως εσείς το εννοείτε, γιατί αυτό θα σήμαινε την καταστροφή, μετάλλαξη και εξαφάνιση των γηγενών ποικιλιών. Γνωρίζετε οι περισσότεροι , πληροφορώ και τους υπόλοιπους , ότι είμαστε μία μεγάλη ομάδα αγροτών που καλλιεργούμε μόνο με ντόπιες γηγενείς ποικιλίες, όχι μόνο την συγκεκριμένη ποικιλία δίκοκκου και όχι μόνο σιτηρά. Έχουν γίνει πολύ σοβαρές ενέργειες για την επέκταση της καλλιέργειας, πάντα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, γιατί έτσι επιβάλλεται, όπως σας είπα, να γίνει και εξηγούμαι πώς:
  1)Διατηρώντας πλήρη σεβασμό στη Φύση.
  2)Με τη διατήρηση καθαρότητας κάθε ποικιλίας.
  3)Με την πλήρη σταθεροποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
  4)Με την απόλυτη ασφάλεια τού αγρότη και την εξασφάλιση τού καταναλωτή με τρόπο και μέθοδο μεταποίησης μέχρι να φθάσει το τελικό προϊόν στον καταναλωτή.
  5)Με πλήρη αυστηρότητα , χωρίς να δημιουργούνται κενά και βάπτισμα , απάτη και αισχροκέρδεια.
  Μόνος μου, ουσιαστικά , όλα αυτά τα χρόνια , δουλεύω χωρίς την υποστήριξη κανενός και μόνος μου δίνω τον αγώνα αντιμέτωπος όχι μόνο με τούς γνωστούς εχθρούς , αλλά και με ένα κομμάτι δικό μας (το είδατε αυτό σήμερα), που είναι και το πιο δύσκολο.”{…}
  Τον επισκέφθηκα αργότερα στον πάγκο του και κάναμε μία προσωπική συζήτηση. Μου υπενθύμισε το χειμερινό ηλιοστάσιο και σταχυολογώ {…} “Με κατηγορούν διαρκώς ότι δεν δίνω τούς σπόρους μου. Φέτος έστειλα αρκετούς σπόρους στο Πελίτι, στο Συν’άλλοις, στον Σπόρο, στο Ινστιτούτο Σιτηρών 4 ποικιλίες , για έρευνα και μελέτη, όπως και σε πολλούς αγρότες όλα τα προηγούμενα χρόνια . Μάθε λοιπόν ότι κανείς ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΕ, ή δεν προσπάθησε, να διατηρήσει μία έστω μία ποικιλία. Μόνο λόγια, δουλειά κανείς. Όμως ας τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά. Σήμερα (23/9) είναι μιας μέρα σύμβολο της αστείρευτης δημιουργίας της Φύσης , της απόλυτης αρμονίας της Ψυχικής ενέργειας και του Εγώ. Κάθε τέτοια μέρα αναδεικνύεται και συμμετέχουν οι σπόροι που έχουν τις θείες πληροφορίες της Δημιουργίας και του Αρχέτυπου.” {…}
  Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα τελευταία λόγια του, ήξερα ότι δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ αυτόν που προσπαθεί να φέρει σε πέρας την δύσκολη αποστολή όλων στο Αγρόκτημα.

 10. Ὁ/ἡ giwrgos stavlakis εἶπε στὶς :

  Αγαπητέ κύριε Κοσμίδη αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα ότι δεν είσαι μόνο άσχετος και ψεύτης αλλά και επικίνδυνος. Θς έπρεπε να ξέρεις ότι αυτοφυές άγριο μονόκκοκο δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα. Αυτό είναι τεκμηριωμένο. (Άρα τι παραμύθι μας πουλάς???) Ένας πατριώτης δεν θα έπαιρνε ποτέ σπόρο από την Γερμανία και θα τον βάπτιζε ΖΕΑ. Τα λόγια δεν σε κάνουν πατριώτη αλλά τα έργα. Έλληνας σημαίνει ΗΘΟΣ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΑΡΕΤΗ-ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: